Susret hrvatskih ministara Hajdaš Dončića i Lorencina sa slovenskim ministrom Omerzelom u Pazinu

Photo nsl minSHD-DL Pzn 6-9_13.jpg
Ministri pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i turizma RH  Darko Lorencin danas su se susreli sa slovenskim ministrom za infrastrukturu i okoliš Samom Omerzelom na radnom sastanku na razini županije koji se održao u Pazinu, gdje im je domaćin bio istarski župan Valter Flego, a  razgovarali su o graničnim cestovnim prijelazima između Hrvatske i Slovenije, željezničkom sustavu u Istri, te lučkim upravama i projektima u pomorstvu.

Na inicijativu župana Flege govora je bilo o povezivanju Istre s Rijekom i Republikom Slovenijom putem željezničkog prometa te cestovne infrastrukture, rješavanje statusa trase „Parenzana“, putničkog terminala Vallelunga, projektu Katarina - Monumenti, luci nautičkog turizma i Sportskoj lučici Bunarina te tehnomontu Marine Veruda.

Župan Flego naglasio je da mu je jedan od prioriteta još bolje povezivanje Istre sa ostalim dijelovima Hrvatske, ali i Slovenijom, što bi svakako pozitivno utjecalo i na smanjenje gužve na cestama u periodu glavne turističke sezone.
„Za zajedničku izgradnju cesta u budućnosti, između ostaloga je potrebno i usklađenje trasa između Hrvatske i Slovenije“, dodao je župan.

„Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju kontakti resornih ministarstva Hrvatske i Slovenije postali su dio tjednih obaveza jer je mnogo zajedničkih pitanja, između ostaloga i vezanih uz povlačenje sredstava iz fondova Europske unije za izgradnju javne infrastrukture“, istaknuo je ministar Hajdaš-Dončić.

„Hrvatska i Slovenija spremni su za potpisivanje krovnog sporazuma koji će omogućiti Hrvatskim cestama i drugim tijelima te Direkciji slovenskih cesta da definiraju upravljanje i održavanje 24 mosta koja spajaju dvije države“, zaključio je ministar Hajdaš Dončić.

Ističući kako Republika Slovenija i Republika Hrvatska bez ikakvih nejasnoća surađuju po pitanju prometne infrastrukture, ministar je dodao kako u segmentu povezivanja graničnih prijelaza Macelja i Dragonje, na jednom dijelu u Sloveniji radovi već kreću, dok će se za drugi dio napraviti radna skupina sačinjena od predstavnika Hrvatskih cesta i Direkcije slovenskih cesta. Radna skupina pripremiti će tehnička rješenja koja bi se uvažila prilikom izrade prostornih planova Kopra, bez prejudiciranja državnih granica.

Ministar Omerzel čestitao je Hrvatskoj na ulasku u Europsku uniju, dodavši kako je Slovenija otvorena za jače cestovno i željezničko povezivanje s Hrvatskom te da se suradnja dviju zemalja svakako može dodatno unaprijediti.

Ministar Lorencin istaknuo je kako su teme sastanka ključne i za turizma jer 95 posto turista u Hrvatsku dolazi cestovnim pravcima. Dodao je kako je za daljnji razvoj turizma nužna bolja prometna povezanost Hrvatske s okolnim zemljama, a posebice sa Slovenijom, koja je ujedno jedno od najznačajnijih emitivnih tržišta. Također je istaknuo veliku vrijednost u mogućnosti za povlačenje sredstava iz EU fondova za javnu infrastrukture te je pozvao sve da pripreme projekte i iskoriste sredstva koja nam nudi Europa.

Okupljeni ministri te župan otvorili su i neke turističke teme, poput tematskih parkova i difuznih hotela. Vezano uz to,  najavljena je vrlo skora objava Pravilnika o difuznim hotelima za što je potrebno još samo obaviti finalne konzultacije. Također, naglašeno je kako se difuzni hoteli i sada pri Ministarstvu turizma mogu kategorizirati kao hotel baštine. Vezano uz tematske parkove, koji su dio Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, istaknuto je kako jer riječ o vrlo perspektivnim projektima, pa će Ministarstvo turizma izdvojiti sredstva za financiranje dokumentacije. Na taj način, podupirat će se projekti za kandidiranje na EU fondove, a raspisivanje natječaja očekuje se uskoro.