Održna završna svečanost twinnig projekta za unaprjeđenje sigurnosti cestovnog prometa

Photo nsl UPI-TW 17-4_13.jpg
U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture danas je održana svečana završnica twinnig projekta pod nazivom „Daljnje usklađivanje zakonodavstva s područja sigurnosti cestovnog prometa, jačanje i razvoj administrativnih kapaciteta ministarstava na području sigurnosti cestovnog prometa, kojim je hrvatsko zakonodavstvo s područja sigurnosti cestovnog prometa i digitalnih tahografa usklađeno s propisima EU.

Projektom su također osposobljene inspekcije cestovnog prometa i prometna policija za kontrolu propisa o vremenima vožnji i obveznim odmora profesionalnih vozača kako bi se povećala sigurnost cestovnog prometa i uveo red na tržište cestovnih prijevoznika.

„U ovom trenutku završetka projekta zadovoljstvo mi je reći kako je inspekcija cestovnog prometa educirana i opremljena za provedbu zakona iz područja socijalnih propisa koja se odnose na cestovni promet i digitalni tahograf.

Daljnjim jačanjem administrativnih kapaciteta, ulaganjem u opremu za potrebe inspekcije, edukacijom inspektora i stalnim sudjelovanjem inspekcije u međunarodnoj kontroli cestovnog prometa nastavit ćemo raditi na unapređenju sigurnosti cestovnog prometa“, rekao je u pozdravnom govoru Veselin Biševac, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture i voditelj projekta od hrvatske strane.

Na to što je Ministarstvo unutarnjih poslova, kao drugi korisnik dobilo ovim projektom, osvrnuo se Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova. „Kroz ovaj projekt educirano je 70 policijskih službenika za nadzor analognih i digitalnih tahografa, odnosno, 10 policijskih službenika koji će stečeno znanje prenositi na  ostale službenike policije.“, rekao je Tonković i dodao kako će oprema nabavljena ovim projektom dodatno utjecati na povoljnije stanje u prometu, a što je svima krajnji cilj.

Budući se projekt provodio uz podršku Saveznog ministarstva prometa, graditeljstva i urbanog razvoja Savezne Republike Njemačke, Glavnog inspektorata za cestovni promet Republike Poljske i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, na završnoj svečanosti pozdravne govore, održali su i predstavnici zemalja partnera u projektu, Maciej Grzegorz Szymanski, veleposlanik Republike Poljske i Valentin Gescher, stalni zamjenik veleposlanika Savezne Republike Njemačke te Richard Massa, šef Odjela za provedbu projekata pri Delegaciji Europske unije u RH.

Cilj ovog projekta, vrijednog 900 tisuća eura, unaprijeđenje je sigurnosti cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj i osiguravanje ravnopravne tržišne utakmice cestovnim prijevoznicima. Kako bi se to ostvarilo bilo je potrebno ojačati kapacitete Inspekcije cestovnog prometa i prometne policije, a što je postignuto provedbom edukacija inspektora i prometnih policajaca te propisivanjem procedura za kontrolu radnih vremena profesionalnih vozača i unaprijeđenjem informacijskog sustava.

Uz to, izrađena je Strategija za povećanje informiranosti i opširni informativni materijali poput priručnika za inspektore, profesionalne vozače, prijevoznike u cestovnom prometu i radionice tahografa. Sve su to, na svečanoj završnici u svojim prezentacijama predstavili voditelji projekta twinning partnera, dr. Robert Kühner iz njemačkog Saveznog ministarstva prometa, graditeljstva i urbanog razvoja, Tomasz Tadeusz Poleć iz poljskog Glavnog inspektorata za cestovni promet i Veselin Biševac, hrvatski voditelj projekta.

Ovaj projekt dio je projekta “IPA 2008 - Učinkovito funkcioniranje sustava kontrole inspekcije cestovnog prometa i kontrole vremena upravljanja motornim vozilom, stanki i razdoblja odmora na cestama i kod prijevoznika“, a vrijednost ove komponente iznosi 900 tisuća eura. Provedba projekta započela je u srpnju 2011. godine, a završila u travnju 2013. godine.

 
FOTOGALERIJA