HAKOM: Novi propisi u elektroničkim komunikacijama od Nove godine

Photo HAKOM logo.JPG
Od Nove godine na snagu stupaju odredbe Pravilnika o minimalnoj brzini pristupa internetu u okviru univerzalne usluge. Najmanja brzina se time povećava sa sadašnjih 144 kbit/s na 1 Mbit/s, a postojeći korisnici univerzalne usluge, ukoliko žele povećanje brzine sa 144 kbit/s na 1 Mbit/s, trebaju zatražiti od Hrvatskog Telekoma prelazak na novi tarifni paket univerzalne usluge s većom brzinom. Cijena univerzalne usluge prethodno je odobrena u postupku pred HAKOM-om.

S početkom godine na snagu stupa i novi Pravilnik o plaćanju naknada za obavljanje poslova Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti. Ovim pravilnikom određene su naknade za upravljanje ograničenim dobrima od interesa Republike Hrvatske, kao što su radiofrekvencijski spektar i adresni i brojevni prostor, te naknade za poslove zaštite korisnika i regulacije tržišta elektroničkih komunikacija, poštanskih usluga i željezničkih usluga. Naknade radijskim nakladnicima su ili ukinute ili smanjene na pola, kao što su smanjene i naknade za mikrovalne veze, a smanjeni su i iznosi koji su se plaćali za radijske postaje za posebne namjene.

U 2015. na snazi će biti i Pravilnik o načinu i postupku dodjele sredstava iz Fonda za razvoj mrežnih djelatnosti. Ovim pravilnikom prvi puta se omogućuje izravno ulaganje ušteđenih sredstava HAKOM-a u razvoj mrežnih djelatnosti provedbom javnih natječaja, odnosno vraćanje prikupljenih sredstava tržištu na način da se ciljano potiče razvoj u skladu s nacionalnim prioritetima utvrđenim u strategijama, programima i provedbenim planovima Vlade RH za razvoj mrežnih djelatnosti, posebice elektroničkih komunikacija, priopćeno je iz HAKOM-a.