Ministar Hajdaš Dončić prisustvovao porinuću novoga broda „Una“ za obilježavanje i nadzor vodnog puta

Photo nsl minSHD-SISAK AVP-HZI 23-7_13.jpg
Ministar Siniša Hajdaš Dončić i pomoćnik ministra Igor Butorac danas su tijekom radnog posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji, u Brodocentru Sisak, sudjelovali u svečanosti porinuća novoizgrađenog broda „Una“ za obilježavanje i nadzor vodnog puta, a za koji je naručitelj Agencija za vodne putove izdvojila 3,8 milijuna kuna te tima najavila početak modernizacije svoje flote stare više desetljeća. Brod „Una“, dužine je 17 metara i širine 4,4 metra.

„Novi brod, kao i ostala četiri iz te flote, služe za nadzor, kontrolu i obilježavanje plovnog puta na hrvatskim vodenim riječnim putovima koji se sada, sa članstvom u EU, još i više povezuju s europskim riječnim koridorima, posebno preko Dunava“, rekao je ministar i dodao da se za modernizaciju i obnovu riječne flote za obilježavanje tih putova, kao i za ulaganja u četiri velike hrvatske riječne luke može tražiti sufinanciranje i do 85 posto iznosa iz kohezijskih i strukturnih EU fondova.

Uz ministra Hajdaša Dončića okupljene je na svečanosti pozdravila je županica Sisačko-moslavačka Marina Lovrić Merzel, a prigodnim govorima uzvanicima su se obratili i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček,  ravnatelj Agencije za vodne putove Miroslav Ištuk i direktor Brodocentra Sisak Ivica Redžić.

"Novi brod, kao i ostala četiri iz te flote, služe za nadzor, kontrolu i obilježavanje plovnog puta (oznake uz obalu i plutajuće oznake) na hrvatskim vodenim riječnim putovima koji se sada, sa članstvom u EU, još i više povezuju s europskim riječnim koridorima, posebno preko rijeke Dunav." - rekao je ministar Hajdaš Dončić, i naglasio da se za modernizaciju i obnovu riječne flote za obilježavanje tih putova, kao i za ulaganja u četiri velike hrvatske riječne luke može tražiti sufinanciranje i do 85 posto iznosa iz kohezijskih i strukturnih EU fondova.

Na tradicionalnoj ceremoniji krštenja brodu "Uni" zaželjela se duga i mirna plovidba, a kuma broda bila je učenica Strukovne škole Sisak, Karolina Pavlenić.

Direktor brodogradilišta Brodocentar Sisak Ivica Redžić izrazio je zadovoljstvo izgrađenim brodom "Una" te podsjetio da se to brodogradilište, koje je u stopostotnom vlasništvu Lučke uprave Sisak, od osnivanja 2006. godine bavi obnavljanjem i održavanjem Savske flote. "Brodocentar ima 22 zaposlena, jedino je hrvatsko riječno brodogradilište, a djelatnost su proširili i na izgradnju, remont i održavanjem svih vrsta plovnih objekata, kao i na obrazovanje i turizam sa svojim brodovima za krstarenje "Sava" i "Kupa." - rekao je direktor Redžić.

Nakon porinuća broda "Una" ministar sa suradnicima i  Darkom Peričićem, predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture i sa predstavnicima županijskih, gradskih i mjesnih vlasti krenuo je vlakom u obilazak gradilišta željezničkog mosta „Buna“, zatim je obišao radove na izgradnji pasarele kolodvora Sisak - Caprag i radove na samom kolodvoru Sisak koje provodi HŽ Infrastruktura koja je započela niz značajnih radova na kapitalnim remontima i obnovi različitih infrastrukturnih postrojenja.

HŽ Infrastruktura ima za cilj dok konca 2013. godine remontirati ukupno 145 kilometara pruge, što je u okviru radova u tijeku i planiranih zahvata na sisačkome prometnom pravcu vrijednost investicije od ukupno 986 milijuna kuna, a trenutno se odvijaju radovi na: obnovi Zelenog mosta na Savi, kapitalnom remontu dionice pruge Zagreb GK – Klara, kapitalnom remontu dionice pruge Velika Gorica – Turopolje, obnovi mosta Buna, izgradnji pothodnika i rekonstrukciji kolodvora Sisak, izgradnji pješačkog nathodinka (pasarele) u Sisak Capragu, postavljanju kontaktne mreže, obnovi pruge Sisak - Petrinja, projektiranju obnove pruge Sisak – Novska itd.

Tijekom radnog boravka na sisačkom području ministar Siniša Hajdaš Dončić obišao je brojne infrastrukturne objekte u kojima resorno ministarstvo sudjeluje kroz svoja poduzeća, tako je uz županicu Marinu Lovrić Merzel obići s članom Uprave Hrvatskih cesta Nenadom Maljkovićem posjetio gradilište Zagrebačke ulice gdje radove izvode Hrvatskie ceste. Radi se o izgradnji drugog (južnog) i rekonstrukciji postojećeg (sjevernog) kolnika D-36 (Zagrebačka ulica) u gradu Sisku u dužini 1,4 kilometara (koja se spaja sa D-37). Uz trasu će se izvesti i nova četiri raskrižja, pješačko-biciklistička staza, dva para novih autobusnih stajališta, priključak za gospodarske objekte i priključak za buduću servisnu cestu. Investicija je vrijedna 32,8 milijuna kuna.