Potpisan novi Kolektivni ugovor HŽ Putničkog prijevoza

Photo HZ PP logo.jpg
Na temelju Zakona o radu i Konvencije Međunarodne organizacije rada danas, 31. listopada, potpisan je novi Kolektivni ugovor HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. Ugovor su potpisali Dražen Ratković, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza, članovi Uprave Robert Frdelja i Siniša Balent te predstavnici reprezentativnih sindikata Zoran Maršić, predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske, Nenad Mrgan, predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske, i Ivan Forgač, predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara.

Potpisivanjem Kolektivnog ugovora u cijelosti je završen postupak pripajanja HŽ Vuče vlakova kao i integriranja radnika tog društva u HŽ Putnički prijevoz.

Kolektivni ugovor omogućuje nastavak provođenja Programa restrukturiranja, organizacijske promjene te kvalitetnije upravljanje ljudskim potencijalima, a svim reprezentativnim sindikatima omogućeno je da na odgovarajući način zaštite prava svojih članova. Podsjetimo, 1. listopada 2012. HŽ Putničkom prijevozu pripojen je dio bivšeg društva HŽ Vuča vlakova te su preuzeta 1034 radnika za koje je vrijedila produljena primjena Kolektivnog ugovora HŽ Vuče vlakova. Novi Kolektivni ugovor obuhvaća prava i obveze svih zaposlenika. Na snagu je stupio 31. listopada 2013. i vrijedit će do 1. siječnja 2015. uz obvezu započinjanja novog kolektivnog pregovaranja u travnju 2014.

Zbog teške gospodarske situacije u Republici Hrvatskoj koja se odražava i na poslovanje HŽ Putničkog prijevoza Kolektivnim ugovorom dogovoreno je smanjivanje pojedinih prava:
  • neće se isplatiti regres, božićnica i uskrsnica u 2013. i 2014.
  • uređena je preraspodjela radnog vremena kako bi se smanjio prekovremeni rad
  • radnici koji imaju niži stupanj stručne spreme a obavljaju poslove više stručne spreme ostvaruju pravo na plaću za to radno mjesto umanjenu za 6 %.
U ime Uprave HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković zahvalio je sindikalnim partnerima na suradnji te dodao kako je potpisivanje Kolektivnog ugovora nastavak unapređenja poslovanja HŽ Putničkog prijevoza. „Dogovorili smo nastavak smanjenja troškova rada, u ovoj i sljedećoj godini neće biti isplaćeni regres, božićnica i uskrsnica.

Nastavit će se proces smanjenja broja radnika dobrovoljnim odlaskom iz društva te izlučivanjem tehnološkog viška radnika kao rezultat redefiniranja poslovnih procesa i investicijskih ulaganja u vozni park te informatizaciju sustava. Racionalizacija troškova poslovanja također obuhvaća smanjenje troškova održavanja i eksploatacije vozila. Krajnji cilj je unapređenje poslovanja HŽ Putničkog prijevoza na zadovoljstvo svih korisnika usluge kao i radnika“ – istaknuo je Ratković, kako je priopćeno iz HŽ Putničkog prijevoza d.o.o..