VIJEĆE MINISTARA PROMETA: Ministar Hajdaš Dončić s ministricom prometa Austrije Doris Bures o potrebi uključivanja dodatnih prometnih pravaca u osnovnu EU mrežu

Photo nsl minSHDoncic LUX 10_12.jpg

Ministar Siniša Hajdaš Dončić sudjelovao je danas u Luksemburgu na jednodnevnoj sjednici Vijeća ministara prometa koja je bila fokusirana na teme iz područja zračnog i cestovnog prometa i pomorstva.

Vijeće ministara usvojilo je opći pristup o raspodjeli vremenskih slotova europskim zračnim lukama, raspravljalo se o dvjema direktivama o primjeni Konvencije o radu pomoraca, razgovaralo o novoj direktivi o tahografima u cestovnom prometu i započelo razgovore o predloženoj izmjeni pravila o periodičnim tehničkim pregledima vozila kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu.

U svojem izlaganju na temu direktiva o primjeni Konvencije o radu pomoraca, ministar je naglasio kako je Republika Hrvatska jedna od prvih zemalja koje su ratificirale Konvenciju. Budući je Hrvatska država s više od 20.000 pomoraca, ministar je izrazio podršku predloženim direktivama kojima se uređuje inspekcija i nadzor nad brodovima, a s ciljem povećanja zaštite socijalnih prava pomoraca.

Ministar se osvrnuo i na hrvatska iskustva tehničkih pregleda vozila. Istaknuo je kako Hrvatska već sada češće provodi tehničke preglede nego druge države Europske unije, ali i ukazao na činjenicu kako učestali tehnički pregledi povećavaju troškove krajnjih korisnika, a ne osiguravaju nužno povećanu sigurnost na cestama.

Tijekom boravka u Luksemburgu, ministar je održao i bilateralni sastanak s austrijskom ministricom prometa Doris Bures. Dvoje ministara razgovarali su o poziciji Hrvatske u trenutnoj reviziji europske prometne mreže i potrebi daljnjih razgovora s Europskom komisijom o uključivanju dodatnih pravaca u osnovnu mrežu.

Dogovorena je i jača suradnja na području razmjene informacija i edukacije u okviru funkcionalnog bloka zračnog prostora Središnje Europe – FAB CE, u kojem uz Hrvatsku sudjeluju Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Mađarska, Slovačka i Slovenija.

Sljedeća sjednica Vijeća ministara održat će se 20. i 21. prosinca u Bruxellesu, a bavit će se temama iz područja prometa i telekomunikacija.