Održan VI. forum Intermodalnoga promotivnog centra Dunav-Jadran

Photo nsl DKrakic HZ-HGK 19-12_12.jpg
Intermodalni promotivni centar Dunav - Jadran održao je Forum pod nazivom „Transformacija prometnog sustava Hrvatske“.

Šesti po redu Forum održan je u Hrvatskoj gospodarskoj komori pod pokroviteljstvom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i HŽ Carga, uz potporu dr. sc. Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske.

IPC Dunav - Jadran nevladina je udruga koja je u osmogodišnjem radu na promociji intermodalnog prijevoza organizirala i održala dvije međunarodne konferencije, četiri međunarodna foruma i dva okrugla stola.

Na Forumu se raspravljalo o stanju, mogućnostima i izazovima koji stoje pred intermodalnim, posebice željezničkim, prijevozom.

U intermodalnom prijevozu sudjeluju najmanje dvije prometne grane tako da takav oblik prijevoza udovoljava budućim prijevoznim potrebama s obzirom na njegovu ekonomsku, energetsku i ekološku održivost, stoga je cilj foruma potaknuti širu raspravu koja bi pridonijela strateškom planiranju razvoja prometa u Hrvatskoj, što bi u konačnici trebalo rezultirati stvaranjem učinkovitoga prometnog sustava u sklopu multimodalne transeuropske prometne mreže.

Razvoj intermodalnog prijevoza pretpostavka je za transformaciju prometnog sustava, zbog čega je potrebno osnovati regulatorno tijelo za intermodalni prijevoz i Institut za razvoj prometa, pokrenuti projekte za razvoj intermodalnog prijevoza te provesti nadzor nad upravljanjem državnom imovinom, zaključak je foruma.

Temeljem zaključaka sa Foruma izraditi će se platforma koja će se ponuditi mjerodavnim tijelima Republike Hrvatske kao pomoć u osmišljavanju cjelovite strategije razvoja prometa i prometne politike u Hrvatskoj, koja bi trebala rezultirati učinkovitim prometnim sustavom u Hrvatskoj temeljenim na intermodalnom prijevozu.

Uz Ivana Leškovića, predsjednika IPC-a i Uprave HŽ Carga, na Forumu su izlagali mr. sc. Dragutin Šubat, glavni tajnik IPC-a, prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić i doc. dr. sc. Nikolina Brnjac s Fakulteta prometnih znanosti, prof. dr. sc. Slavko Kulić, direktor Instituta za svjetske probleme za Europu, prof. dr. sc. Petar Biljanović, predsjednik programskog odbora MIPRO-a, prof. dr. sc. Tihomir Domazet, predsjednik Hrvatskog instituta za financije i računovodstvo te publicist i konzultant Zdravko Mršić.

Forumu su nazočili brojni stručnjaci iz domene prometa i gospodarstva.