Dan Hrvatske u Grazu: Jačanje gospodarske suradnje Hrvatske i Austrije ulaganja u bolje povezivanje željeznicom

Photo nsl zmj ZAntesic Graz 9_12.jpg
Zamjenik ministra Zdenko Antešić je u okviru programa Dani Hrvatske u Grazu koju je organizirala Hrvatsko-austrijske trgovinska komora i Internationalisierungscentera Steiermark u četvrtak, 26. rujna, a pod pokroviteljstvom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture bio izlagač te je sudjelovao u panel diskusiji o hrvatsko-austrijskoj gospodarskoj suradnji.

„Austrija je zemlja koja je oduvijek podupirala Hrvatsku, na svim razinama. Međusobno povjerenje i konzistentnost uspješnog odnosa dviju država, potvrđuje i činjenica da je Austrija naš najveći strani investitor i četvrti vanjskotrgovinski partner, te da su austrijski državljani na četvrtom mjestu po broju turističkih dolazaka u Hrvatsku“, naglasio je zamjenik ministra Antešić i dodao kako će Hrvatska svojim skorašnjim ulaskom u punopravno članstvo EU postati i čvor tranzitnog prometa kojem treba omogućiti učinkovito i nesmetano odvijanje.

Istaknuo je važnost uključenja koridora Xa u osnovnu mrežu koridora, koji bi omogućio znatno uspješnije i učinkovitije povezivanje gospodarskih subjekata Austrije i Hrvatske. Naglasio je stajalište da se veza između Graza i Zagreba treba pridodati popisu prioriteta Europe, te istaknuo kako je veza autocestom na spomenutom pravcu već gotovo uspostavljena, te naglasio je kako se Hrvatska u svojim kontaktima prema Europskoj komisiji već izjasnila o želji budućeg izravnog željezničkog povezivanja Graza i Zagreba, odnosno Zagreba i Beča.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture za financijsko razdoblje od 2014.-2020. priprema veći broj infrastrukturnih projekata za sufinanciranje iz europskih fondova, a od toga najviše projekata iz sektora željeznice, kako bi se poboljšala željeznička mreža duž koridora X i Vb.

Na ovogodišnjem Danu Hrvatske predstavila se i Brodsko-posavska županija. Župan Danijel Marušić govorio je o potencijalnim gospodarskim investicijama povezanim s razvojem prometnica.

Na konferenciji su sudjelovali i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić, glavni direktor Cargo Centra Graz Franz Glanz, direktor Swietelskog Hrvatska Zvonko Dundović, glavni menadžer izvoza Plasser & Theurera Rainer Wenty, direktor Kommunalkredita Austria Andreas Kettennuber i voditelj Vanjskotrgovinskog centra Austrije u Zagrebu Roman Rauch.