Održan sastanak hrvatsko-austrijske komisije o međunarodnom cestovnom prijevozu tereta i putnika

Photo kamioni2.jpg
Dvodnevni sastanak hrvatsko-austrijske Mješovite komisije o međunarodnom cestovnom prijevozu tereta i putnika, održan je u Beču 19. i 20. ožujka 2013. godine. Ispred Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture sastanku su nazočili djelatnici Uprave cestovnoga prometa, koji su sa austrijskim kolegama dogovorili nastavak suradnje u području cestovnog prijevoza u svjetlu skoroga ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Na sastanku je uz posebnu pažnju dogovoren način obavljanja prijevoza putnika i tereta temeljem bilateralnih ugovora koji ostaju na snazi, s time da će se od 1. srpnja 2013. primjenjivati u dijelu koji nije uređen propisima EU, što znači da će od 1. srpnja hrvatski prijevoznici bez dozvola moći obavljati prijevoz tereta u bilaterali i tranzitu, isključivo uz posjedovanje licencije Zajednice.

Prijevoz tereta za ili iz Austrije do država koje nisu članice EU (Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i druge) dvosmjerno u tranzitu preko Republike Hrvatske, prijevoznicima će biti moguće obavljati uz posjedovanje licencije Zajednice, također bez posebnih dozvola.

Na sastanku je također usuglašeno da prijevoz tereta iz ili za Austriju iz država koje nisu članice EU, a bez tranzita kroz Republiku Hrvatsku, nakon 1. srpnja 2013. neće biti moguće.

Obavljanje kabotaže u prijevozu tereta za vrijeme dogovorenog prijelaznog razdoblja (2+2 godine), neće biti dopušteno ni hrvatskim prijevoznicima u Austriji, ali niti austrijskim prijevoznicima u Hrvatskoj.

U putničkome prijevozu dozvole za redovne linije između Hrvatske i Austrije vrijediti će do isteka roka njihova važenja, a u slučaju izmjena ili obnove postojećih linija postojeće dozvole za redovne linije prijevoznici će morati zamijeniti dozvolama Zajednice za linijski prijevoz, sukladno Uredbi (EZ)  1073/2009, zaključak je hrvatsko-austrijske Mješovite komisije.


PRILOG