Održano javno predstavljanje projekta „Crocodile 2 Croatia“ - uvođenje Inteligentnih transportnih sustava (ITS)

Photo nsl dtTM-CROC 23-2_17.JPG
U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskih autocesta d.o.o. održano javno predstavljanje projekta „Crocodile 2 Croatia“, u nazočnosti državnog tajnika za infrastrukturu, Tomislava Mihotića, voditelja Službe za razvoj i unaprjeđenje infrastrukture pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, mr. sc. Ivice Jujnovića te profesora sa zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti, dr. sc. Sadka Mandžuka.

Na početku predstavljanja okupljenima se obratio državni tajnik, Tomislav Mihotić, koji je istaknuo vrijednost i značaj ovog Projekta. "Hrvatska je turistička destinacija i iz godine u godinu svjedoci smo povećanja prometa na našim cestama. Shodno tome česta su prometna opterećenja koja ponekad u ljetnim mjesecima mogu prouzročiti i zastoje, a nerijetko se događa da sami vozači nemaju u realnom vremenu pregled situacije na cesti. Stoga će ovaj projekt, kojeg danas po prvi put predstavljamo javnosti, u budućnosti donijeti obostranu korist i upraviteljima cesta  i korisnicima jer će putem novih sustava za nadzor prometa  biti u mogućnosti u realnom vremenu dobiti informaciju o prometu i stanju na cesti.". - rekao je  državni tajnik za infrastrukturu Mihotić.

O projektu „Crocodile 2 Croatia“ i uvođenju Inteligentnih transportnih sustava (ITS) detaljnije su u svojim izlaganjima govorili prof. dr. Sadko Mandžuka i mr. sc. Ivica Jujnović.

U svojem izlaganju prof. Mandžuka istaknuo je važnost uvođenja ITS-a uz poseban naglasak na prednosti, ali i ciljeve samog Projekta.

"Implementacija projekta „Crocodile 2 Croatia“ od iznimne je važnosti za Republiku Hrvatsku  jer  se njome podiže razina usluga na cestovnoj prometnoj mreži, a Republiku Hrvatsku povezuje u europski prometni sustav te omogućava razvoj tržišta ITS usluga i time omogućuje gospodarski razvoj.“. - rekao je prof. Mandžuka.

U završnom dijelu konferencije prezentaciju o fazama realizacije Projekta održao je mr. sc. Ivica Jujnović ispred nadležne Uprave cestovnog i željezničkog prometa i infrastrukture, pri čemu je istaknuo najznačajnije elemente i faze provedbe Projekta, kao što su razmjena podataka između susjednih država, uvođenje DATEX II protokola, modernizacija centara za upravljanje prometom, uspostava nacionalnog centra za autoceste i državne ceste te uspostava naprednog web portala s informacijama o prometu u stvarnom vremenu.

"Realizacija ovog projekta osigurat će unaprjeđenje sigurnosti prometa na cestama te razmjenu podataka putem mobilne aplikacije.". - rekao je mr. sc. Ivica Jujnović.

Istaknimo na kraju kako ukupna vrijednost projekta „Crocodile 2 Croatia“iznosi 10.956.000,00 EUR, od čega se 85 posto iznosa (9.312.600,00 EUR) bespovratno financira sredstvima Europske unije, putem Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility - CEF).