HAKOM dodijelio potpore za izgradnju širokopojasnih mreža

Photo HAKOM logo.JPG
Vijeće Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) odabralo je najbolje ponude na drugom natječaju za dodjelu potpora iz programa razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima.

Ponude za izgradnju mreža sa širokopojasnim pristupom internetu za javne ustanove poput škola, domova zdravlja i drugih korisnika na 12 ciljanih područja (županija) zaprimljene su od četiri ponuditelja.

Nakon detaljne raščlambe, odlučeno je prihvatiti ponude Hrvatskog Telekoma d.d. za korisnike u Požeško-slavonskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji,  ponude VIPneta za korisnike u Šibensko-kninskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Zadarskoj županiji te ponudu tvrtke Pro-Ping d.o.o. za korisnike u Virovitičko-podravskoj županiji.

Ukupno dodijeljene potpore iznose oko 15 milijuna kuna. Nakon sklapanja ugovora s odabranim ponuditeljima, HAKOM će pokrenuti novi natječaj za dodjelu potpora u svrhu razvoja širokopojasnog pristupa internetu za županije, koje, do sada, u dva natječaja nisu odabrane.

Na prvom HAKOM-ovom natječaju za dodjelu potpora dodijeljeno je gotovo 14,5 milijuna kuna za izgradnju mreža sa širokopojasnim pristupom u Osječko-baranjskoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji. Program razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima predviđa potpore za čitav lanac vrijednosti koje čine širokopojasni ekosustav: širokopojasnu pristupnu mrežu, razvoj usluga i aplikacija te prateću telekomunikacijsku opremu, priopćeno je iz HAKOM-a.