Održana svečanost zatvaranja Twinning projekta

Photo nsl_SG_5513.jpeg
Svečanost zatvaranja Twinning projekta „Jačanje administrativnih i tehničkih kapaciteta u cilju omogućavanja učinkovitog provođenja aktivnosti Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo i poboljšanja administrativnih i tehničkih kapaciteta Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu”, financiranog u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2009, održana je danas u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, u Zagrebu.

Cilj ovog projekta s proračunom od 983.411,75 eura bio je pružiti potporu hrvatskim zrakoplovnim vlastima u unaprjeđivanju sigurnosti civilnog zrakoplovstva u Republici Hrvatskoj u skladu s odredbama međunarodnih sporazuma kojih je RH potpisnica, posebice Konvencije o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu, te u skladu sa zajedničkom pravnom stečevinom Europske unije u području civilnog zrakoplovstva.

Projekt su provodili Agencija za europske integracije i ekonomski razvoj iz Austrije, Austro Control GmbH, Savezno ministarstvo prometa, graditeljstva i urbanističkog razvoja Savezne Republike Njemačke i Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo. Korisnice projekta bile su Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo i Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Nazočnima su se obratili NJ.E. Andrea Ikić – Bӧhm, veleposlanica Republike Austrije,  NJ.E. Hans Peter Annen, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj, Dan Simonić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture i Omer Pita, direktor Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Provedba projekta započela je 1. ožujka 2013. i trajala je do 31. listopada 2013., proračun projekta iznosio je 983.411,75 eura, od čega je 95% financirano sredstvima IPA 2009 programa Europske unije za Hrvatsku, a 5% nacionalno, sredstvima.

Projektne aktivnosti bile su podijeljene u dvije komponente.

Prva komponenta bila je usmjerena na razvoj procedura i priručnika Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo i Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu te usklađivanje s međunarodnim propisima. U sklopu prve komponente revidirano je devet priručnika Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, razvijena su četiri priručnika Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, revidiran je i finaliziran Nacionalni program sigurnosti u zračnom prometu te su izrađene preporuke za usklađivanje Zakona o zračnom prometu s EU i međunarodnim propisima.

Druga projektna komponenta bila je usmjerena na jačanje kapaciteta obiju agencija korisnica, te je uključivala razvoj i provedbu 17 školovanja kroz koje je prošao 121 djelatnik obje agencije te organizaciju četiri studijska posjeta Austriji i Njemačkoj. U provedbi projekata sudjelovala su 34 kratkoročna stručnjaka iz Austrije i Njemačke te je provedeno ukupno 95 misija tijekom 340 radnih dana u Hrvatskoj, priopćeno je iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.