Zamjenik ministra Miro Škrgatić na Summitu azijskih i europskih zemalja (ASEM) o prometu u Rigi

Photo nsl zmMS-RIGA 19-3_16.jpg
Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Miro Škrgatić sudjelovao je na Summitu azijskih i europskih zemalja (ASEM) koji se na temu prometa održao u latvijskoj Rigi. Uz mnogobrojne visoke dužnosnike u području prometa, sastanku su ispred Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske nazočili i pomoćnik ministra Jure Šarić te Josipa Božinović, voditeljica Samostalne službe za europske poslove.

Susret je iskorišten za usvojanje Sporazuma o nacrtu prijedloga u području prometa država članica ASEM-a, a ususret održavanju 11. Summita šefova država i vlada u Ulanbatoru u Mongoliji.

Mnogobrojni sudionici sastanka pozdravili su napredak koji je od Milanskog summita 2014. godine postignut u području jačanja prometnih veza između Europe i Azije.

Podsjetili su i na važnost ulaganja u istraživanje novih intermodalnih i multimodalnih rješenja kojima se nadopunjuju tradicionalni oblici prometa, a sve kako bi se isti mogli nositi sa sve većom trgovinskom razmjenom između Europe i Azije.

Prepoznat je i značaj integracije različitih oblika prometa kroz razvoj novih intermodalnih i multimodalnih prometnih koridora i pravaca između dvaju kontinenata.

Sudionici skupa ukazali su i na sve važniju ulogu koju željeznički prijevoz zauzima u segmentu prometa euro - azijskog područja, na način da može zadovoljiti potrebe rastuće globalizirane ekonomije Europe i Azije na ekološki prihvatljiv način.

Istaknuta je i ne manje bitna uloga koju druga dva segmenta prometa, zračni i pomorski, zauzimaju u jačanju trgovinskih odnosa i olakšavanju prijevoza putnika između dvaju kontinenata.

Posebna je pažnja posvećena uklanjanju prepreka koje utječu na  razvoj intermodalnih i multimodalnih opskrbnih lanaca. Naime, za postizanje većeg stupnja usklađenosti u području  planiranja i razvoja trans - europskih prometnih koridora neophodna je uža suradnja između svih sudionika procesa, ali i snažnije korištenje najnovijih IT tehnologija, kao i neizostavna razmjena informacija.

Predstavnici država sudionica posebno su istaknuli izazove s kojima se susreću pojedine članice  na euro - azijskim koridorima, a koje zbog vlastite nerazvijenosti ne mogu adekvatno sudjelovati u procesima integracije transportnih sustava  i razvoju opskrbnih lanaca te im je stoga potrebna partnerska pomoć.

Zaključno, sudionici Summita pozvali su sve članice ASEM-a na jačanje suradnje putem multilateralnih platformi koje su usmjerene na razvoj i poboljšanje integracije euro - azijskih prometnih pravaca, koridora i mreža, a važne su za rast i razvoj, ne samo Europe i Azije, već svijeta u cjelini.

Podsjetimo, Summit azijskih i europskih zemalja (ASEM), kao forum za dijalog i suradnju zemalja euro - azijskog područja, osnovan je 1996. godine i čini ga 56 država članica. Kroz raspravu o političkim, sigurnosnim, gopodarskim i kulturnim pitanjima forum nastoji promicati odnose između dvaju kontinenata, u duhu suradnje i međusobnog uvažavanja.