Pedeset godina Zračne luke Zagreb

Photo nslZL ZG oblj 9_12.jpg
Zračna luka Zagreb (ZLZ) obilježava ovih dana pedesetu obljetnicu poslovanja na sadašnjoj lokaciji, a obilježava je i u svjetlu rekorda u broju putnika i planova o proširenju i izgradnji novih kapaciteta.

ZLZ obljetnicu je jučer i danas obilježila nizom aktivnosti, zabavnim programom, koncertima i izložbama, te predstavljanjem monografije "Zračna luka Zagreb: 50 godina" i dokumentarnog filma "Vrata Grada".

Obilježava je i uz kolovoški rekordan broj putnika u jednom mjesecu od osnutka - u kolovozu je zabilježeno 260.372 putnika, što je i 4,25 posto više nego u prošlogodišnjem kolovozu. Broj putnika raste u zadnje dvije godine te ih je 2010. godine bilo 2,07 milijuna, a prošle godine 2,32 milijuna.

Financijsko poslovanje ZLZ-a je stabilno i profitabilno, s rastom prihoda i dobiti. Prošle godine ukupni prihodi ZLZ-a iznosili su 318,5 milijuna kuna, odnosno 423,5 milijuna zajedno s tri tvrtke kćeri koje su sve poslovale pozitivno, a dobit prije oporezivanja (EBIT) iznosila je 54,6 milijuna kuna.

Ove godine u ZLZ-u očekuju rekorde u broju putnika i letova zrakoplova, dok bi financijski rezultati mogli biti na razini prethodne.

Budućnost ZLZ-a umnogome je određena potpisivanjem ugovora o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb, kojim je francuski konzorcij ZAIC dobio 30-godišnju koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala i upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom te pripadajućom infrastrukturom. Ugovor je potpisan u travnju ove godine, a ulaganja u prvoj fazi izgradnje planiraju se u iznosu od 236 milijuna eura.

Inače, Zračna luka Zagreb na sadašnjoj lokaciji otvorena je 20. travnja 1962. godine.


(Hina)