Ministar s izaslanstvom kineske županije Zheijang o mogućnostima zajedničkog plasiranja proizvoda na tržište EU

Photo nsl minSHD-NRC 10-3_15.jpg
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić danas se u Ministarstvu sastao s Liang Liming,  zamjenicom župana kineske županije Zheijang koja je sa svojim izaslanstvom ovih dana u radnom posjetu Hrvatskoj.

Razgovaralo se o unaprjeđenju poslovne suradnje Hrvatske i posebice resora Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture sa županijom Zheijang, jednom od najprosperitetnijih županija u Kini, a posebice na području elektroničkih komunikacija, poštanskih usluga, e-trgovine te pomorstva.

Ministar Hajdaš Dončić je naglasio kako su brojčani pokazatelji poslovne suradnje dviju zemalja u trendu rasta. Samo na području poštanskih usluga i e-trgovine kroz proteklih godinu dana broja odlaznih paketa iz Republike Hrvatske povećao se za 104 posto, a za 55 posto povećao se broj dolaznih paketa u RH. Trendovi rasta dolaznih volumena odnose se ponajviše na pošiljke prispjele iz Kine, broj prispjelih pismovnih i paketnih pošiljaka 2014. godine povećao se za 42 posto u odnosu na 2013. godinu. S obzirom na sve raznolikiju ponudu te stvaranje navike hrvatskih i europskih kupaca da kupuju na kineskim web-portalima, očekivanja su da će se ti trendovi nastaviti.

Republika Hrvatska sa svojim lučkim terminalom u Rijeci te s novim aerodromskim terminalom u Zagrebu (MZLZ) ima idealne preduvjete za otvaranje jednoga središnjega logističkoga centra iz kojega bi se prispjele pošiljke brže i efikasnije distribuirale u sve srednjoeuropske države te u države regije.

Upravo Hrvatska pošta sa svojim kapacitetima, znanjem i iskustvima u potpunosti može biti pouzdan partner za jedan takav posao, te zadovoljiti sve veće potrebe za rastućim tržištem e-trgovine.

Hrvatska pošta bi sa svojim obučenim djelatnicima ili u suradnji s Ministarstvom financija – Carinskom upravom u jednome takvom centru mogla ubrzati postupke carinjenja/špedicije i obrade prispjelih kineskih pošiljaka, čime bi i krajnji naručitelj robe (web-kupac) ranije dobio pošiljku.

U tom smjeru ministar je naglasio kako je otvorena mogućnost osnivanja podružnice poslovnih subjekata NR Kine u RH ili zajedničkog poduzeća (joint venture). Hrvatska pošta ulazi u gradnju poštanskog logističkog središta i tu bi poslovni interes mogle prepoznati kineske kompanije u tom području djelatnosti kako bi kroz strateško partnerstvo u Hrvatskoj razvijali regionalno poštansko logističko središte.

Godišnje preko HP-a iz Kine za Hrvatsku pristiže oko 3,5 milijuna pošiljaka i taj promet ima trend rasta. Dakle, postoji realna mogućnost  poticanja daljnjeg unaprjeđenja suradnje domicilnih davatelja poštanskih usluga u području e-trgovine. Uključivanjem cestovnih i željezničkih pravaca, pored HP-a i ostalih davatelja poštanskih usluga, otvara se mogućnost i privatnim cestovnim te željezničkim prijevoznicima i špediterima mogućnost daljnjeg prijevoza prema zemljama u regiji i cijeloj Europi.

Kineska županija Zheijang ima 55 milijuna stanovnika, u izrazitom je gospodarskom usponu i lani je bilježila gospodarski rast od 502 milijuna eura. Zamjenica župana Liang Liming naglasila je kako je u županiji 85 posto čini privatno gospodarstvo, a osim u e-trgovini ima razvijeno gospodarstvo u području tekstila, medicine, prehrane te u pomorstva.

„Upravo naša županija ostvaruje 70 posto od ukupne elektroničke trgovine Kine. Kompanije e-trgovine u našoj su pokrajini i stacionirane, poput Alibabe koja sjedište ima u Hangzhou, glavnom gradu pokrajine Zheijang. Tu imamo velik potencijal razvoja i mogućnosti poslovne suradnje s Hrvatskom s kojom smo uspostavili vrlo dobre odnose. Mi smo također županija i s tisuću otoka, koliko ih ima i vaša zemlja, te  imamo vrlo razvijen turizam i godišnje nas posjeti oko 600 milijuna turista, od čega je 10 milijuna inozemnih. Iz naše županije u inozemstvo putuje oko dva milijuna ljudi i poznato nam je kako je mnogima Hrvatska njihovo turističko odredište. Imamo dobru suradnju s vašim lukama, posebice Lukom Rijeka te interes da tu dugoročno poslovno surađujemo. Upravo na ta dva područja, elektroničkog gospodarstva i pomorskog gospodarstva, vidimo konkretne mogućnosti dogovora i zaključivanja poslovne suradnje. Stoga vas pozivamo da nas u lipnju svakako posjetite, da dođete u naš grad Ningbo gdje će se održati međunarodni sajam investicija i trgovine China-CEEC Investment and Trade Expo 2015, jer to će biti mjesto na kojem će se upravo vezano za područjima o kojima razgovaramo ugovarati novi poslovi i uspostavljati poslovne suradnje“, uputila je poziv Liang Liming, zamjenica župana kineske županije Zheijang i naglasila kako njezina pokrajina i Hrvatska imaju vrlo velike potencijale za poslovnu suradnju u budućnosti.

Ministar Hajdaš Dončić se zahvalio na pozivu i kao predsjednik Povjerenstva za gospodarsku suradnju s NR Kinom te dodao da se upravo proteklih godina suradnja između Republike Hrvatske i NR Kine te njezinih kompanija dosegla vrlo kvalitetnu razinu. Mnoge su tvrtke ugovorile poslove, a kao što brojke govore i trgovinska se razmjena odvija u dobrom smjeru. Što se tiče resora Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, proteklih nekoliko godina kineske kompanije, u prvom redu COSCO, pokazale su veliki interes za razvoj riječke luke za koju država kroz svoju Lučku upravu Rijeka, traži koncesionara. Luka u Rijeci vezana je na željezničku prugu u koju se ulaže u obnovu i modernizaciju, a koja kroz Hrvatsku vodi do Mađarske i sastavni je dio europskog koridora. Luka u Rijeci trenutno ima dvije operativne obale, postojeću Brajdicu sa stranim koncesionarom, te novu Zagrebačku obalu čija nadogradnja je započela prošle godine, a završetak se planira za 2017..

Ovaj tjedan se u Pekingu održava Prva sjednica zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju između Republike Hrvatske i NR Kine, na kojoj sudjeluju i predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Predstavnici MPPI održat će  prezentaciju upravo na temu prometnog položaja RH važnog za trgovinu i imat će sastanke s kineskim tvrtkama zainteresiranima za ulaganje u razvoj riječke luke.
FOTOGALERIJA