Ministar Oleg Butković otvorio 40. Jubilarni međunarodni skup MIPRO 2017

Photo nsl MIN-MIPRO 24-5_17.JPG
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković otvorio je danas, u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, 40. Jubilarni međunarodni skup za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku – MIPRO 2017, koji se od 22. do 26. svibnja održava u Opatiji, u organizaciji Hrvatske udruge MIPRO, a pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i pokroviteljstvom ovoga Ministarstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva uprave te Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Ministar je tom prigodom istaknuo da je MIPRO u ova četiri desetljeća postao pravi hrvatski ICT brand – najveći međunarodni visokotehnološki skup u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, posvećen informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, elektronici i mikroelektronici, kako po broju sudionika, tako i po broju prezentiranih stručnih i znanstvenih radova. "MIPRO je dinamično mjesto okupljanja i razmjene znanja i iskustava hrvatskih i inozemnih stručnjaka u području primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija te srodnih visokih tehnologija iz svijeta gospodarstva, poduzetništva, znanosti, obrazovanja, regulatornih djelatnosti, državne uprave i lokalne samouprave", dodao je ministar.

Ministar je podsjetio da je MIPRO danas prepoznat kao predvodnik u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj regiji, pa i šire. Visoke tehnologije, aktualne tehnološke i društvene teme, ICT trendovi u industriji, znanosti, obrazovanju i javnoj upravi svake godine pronalaze zapaženo mjesto u okviru brojnih konferencija, radionica, okruglih stolova, foruma i seminara kojima skupovi MIPRO uspješno pridonose sinergiji znanosti i gospodarstva, s osobitom naglaskom na primjene u praksi koje nisu same sebi svrha. Stoga MIPRO ima već dugi niz godina aktivnu potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kao i drugih središnjih tijela državne uprave.

"Vlada Republike Hrvatske pokazala je svoju predanost daljnjem razvoju i ulaganjima u suvremenu digitalnu infrastrukturu i visoke tehnologije, u cilju općega gospodarskog i društvenog razvoja, kako bi Hrvatska u razdoblju do 2020. godine ostvarila zacrtane ciljeve iz Digitalne agende za Europu i uspješno provela sve inicijative iz europske Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta", zaključio je ministar.

U okviru svečanog otvaranja dodijeljene su i jubilarne nagrade MIPRO, i to istaknutim pojedincima zaslužnima za razvoj skupova MIPRO, pojedincima za doprinos razvoju programa skupa, pojedincima zaslužnima za razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija i za doprinos ostvarenju misije MIPRO-a, kao i jubilarne nagrade zaslužnim skupnim članovima (trgovačkim društvima). Među nagrađenim zaslužnim pojedincima je i Krešo Antonović, načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Jubilarnu nagradu MIPRO za neprocjenjiv doprinos razvoju MIPRO-a dobio je prof. dr. sc. Petar Biljanović (FER), predsjednik Međunarodnog programskog odbora MIPRO-a. Skupu se zaključno obratio i predsjednik HAZU, akademik Zvonko Kusić.

U drugom dijelu svečanog otvaranja održana je plenarna rasprava o temi "Digitalna autocesta za digitalno društvo", koju je moderirao prof. dr. sc. Vedran Mornar (FER), uz sudjelovanje predstavnika operatora, ICT industrije, Odašiljača i veza i HAKOM-a.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, u suradnji s Hrvatskom udrugom MIPRO i društvom BDO Savjetovanje, organiziralo je radionicu pod nazivom "Poboljšanje investicijskog potencijala privatnog sektora za razvoj širokopojasnih mreža sljedeće generacije".

Radionica, koju je moderirala Ivančica Urh, voditeljica Službe elektroničkih komunikacija u Ministarstvu, imala je za cilj upoznati sudionike s propisanim naknadama koje plaćaju operatori elektroničkih komunikacija i njihovu značenju za poslovanje operatora, sagledati njihovu funkcionalnost te ukazati na mogućnosti poboljšanja. Na radionici je predstavljena praksa u drugim državama članicama EU, a koja bi mogla biti primjenjiva u Republici Hrvatskoj, odnosno moguće promjene koje bi dovele do rasta ulaganja u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja. Sudionici radionice raspravljali su o mogućim rješenjima i mjerama za poboljšanje investicijskog potencijala privatnog sektora za razvoj širokopojasnih mreža sljedeće generacije.