HŽ Infrastruktura sudjelovala u međunarodnoj kampanji ILCAD

Photo sudionici_akcije_NSL.jpg
Danas je na željezničko-cestovnom prijelazu (ŽCP) u Sesvetskoj Selnici održana još jedna akcija „Vlak je uvijek brži“, ali ovaj put u sklopu međunarodne kampanje ILCAD, Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima. HŽ Infrastruktura već šest godina sudjeluje u obilježavanju ILCAD-a na željezničko-cestovnim prijelazima.

ILCAD se obilježava diljem svijeta u organizaciji Međunarodne željezničke unije (UIC) i u suradnji s Europskom komisijom i Ekonomskom komisijom Ujedinjenih naroda za Europu.

Svrha te kampanje je promijeniti pogrešnu percepciju da su nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima samo problem željeznice. Naime, podaci iz cijelog svijeta pokazuju da su u 95% slučajeva uzroci nesreća nesmotrenost vozača, motociklista ili pješaka pri prelaženju preko pruge te nepoštivanje signalizacije.

U sklopu kampanje ILCAD predstavnici HŽ Infrastrukture su zajedno s rukometašicama RK „Lokomotiva“, predstavnicima Grada Zagreba i uz pomoć policijskih službenika Policijske uprave zagrebačke upozoravali sudionike u prometu na dodatni oprez i poštivanje prometne signalizacije prilikom prelaženja preko željezničko-cestovnih prijelaza. U izjavi za medije član Uprave HŽ Infrastrukture Marko Car naglasio je da sudionici u  prometu prilikom prelaženja pruge imaju tri predrasude. Predrasuda  da je vlak spor i da će stići na vrijeme prijeći prugu. Predrasuda je i to da je vlak bučan te da će se moći zaustaviti na vrijeme. Upravo one su razlozi zbog kojih HŽ Infrastruktura već 15 godina provodi edukativnu akciju po školama i na željezničko-cestovnim prijelazima diljem Hrvatske - izjavio je Marko Car.

Zbog nepoštivanja prometne signalizacije na ŽCP-u u Sesvetskoj Selnici, koji je osiguran svjetlosno-zvučnom signalizacijom, polubranicima te prometnim znakovima obveznog zaustavljanja, od 2010. do danas zabilježena su čak 43 loma polubranika. U prva četiri mjeseca ove godine na željezničkoj mreži u Hrvatskoj zabilježeno je čak sedam nesreća na ŽCP-ovima u kojima su, nažalost, smrtno stradale tri osobe, jedna je osoba teže ozlijeđena, a istodobno je polomljeno 128 polubranika.

Predstavnici HŽ Infrastrukture su uz svesrdnu pomoć rukometašica, ovogodišnjih prvakinja Hrvatske vozačima i sudionicima u prometu na ŽCP-u dijelile promotivni materijal i edukativne letke koji upozoravaju na dodatan oprez i poštivanje prometne signalizacije. Lokosice Marina Razum, Dora Krsnik, Nataša Janković i Marija Milić u ovoj utakmici nisu igrale ni napad ni obranu, već su ljubazno upućivale sudionike u prometu na dodatni oprez prilikom prelaženja pruge.