Prihvaćen Nacrt Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Srbije o prijenosu ovlasti za pružanje usluga u zračnom prometu

Photo 1 control centre.jpg
Na današnjoj sjednici Vlade također je usvojen prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Srbije o prijenosu ovlasti za pružanje operativnih usluga u zračnom prometu te Nacrt Sporazuma kao osnova za vođenje pregovora.

Sklapanjem ovog Sporazuma Republika Srbija prenosi ovlast za pružanje operativnih usluga u zračnom prometu u dijelu zračnog prostora Republike Srbije Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe d.o.o., s ciljem operacionalizacije instrumentalnih procedura prilaza na Zračnu luku Osijek. Naime, u Zračnoj luci Osijek trenutno se postojeća navigacijska sredstva i procedure ne mogu u potpunosti koristiti jer smještaj navigacijskih uređaja i dizajn instrumentalne procedure nalaže zrakoplovima koji prilaze Zračnoj luci Osijek ulazak u zračni prostor Republike Srbije.

Zbog povećanja prometa na Aerodromu Nikola Tesla Beograd utvrđena je potreba definiranja novog područja u kojem zrakoplovi vrše manevar koji im omogućava da pričekaju svoje dodijeljeno vrijeme za slijetanje na zračnu luku. Novi dio zračnog prostora predviđen za ovakve potrebe Aerodroma Nikola Tesla Beograd manjim dijelom ulazi i u zračni prostor RH te predstavlja dodatnu komplikaciju zračnog prostora i sigurnosni rizik te će Republika Hrvatska ovim Sporazumom prenijeti ovlast za pružanje operativnih usluga u zračnom prometu u dijelu zračnog prostora Republike Hrvatske SMATSA d.o.o..

Uspostavom zakonodavnog okvira te potpunim rješavanjem ove situacije unaprijedit će se sigurnost odvijanja zračnog prometa u ovom zračnom prostoru te omogućiti i unaprijediti planiranje aktivnosti zrakoplovnih subjekata što će rezultirati operativno i financijski učinkovitijom i sigurnijom uslugom za korisnike.

Današnjom odlukom Vlade određuje se i izaslanstvo za vođenje pregovora te ovlašćuje ministar pomorstva, prometa i infrastrukture da u ime Vlade RH potpiše Sporazum.