Pomoćnik ministra Dan Simonić primio predstavnike zrakoplovnih vlasti Republike Kosovo

Photo nsl MPPI pmDS delRK 21-8_14.jpg
Predstavnici zrakoplovnih vlasti Republike Kosovo Dritan Gjonbalaj, direktor Uprave zračnog prometa, Kreshnik Gashi, zamjenik direktora Uprave zračnog prometa, i Lorik Abdullahu, operativni direktor kontrole zračne plovidbe u okviru trodnevnog posjeta posjetili su i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture gdje su se susreli s pomoćnikom ministra za zračni promet Danom Simonićem, a na sastanku su s hrvatske strane sudjelovali i Dragan Bilać, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Ivan Družeta, direktor prodaje i marketinga u Croatia Airlinesu, bojnik Hrvoje Filipović iz Ministarstva obrane i Josip Šipek, iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Tema razgovora delegacija bila je suradnja dviju država u području zračnog prometa.

U uvodnom dijelu prisutnima se obratio pomoćnik ministra Dan Simonić, koji je tom prilikom poželio dobrodošlicu predstavnicima zrakoplovnih vlasti Republike Kosovo, te istaknuo: „Izrazito mi je zadovoljstvo što smo se okupili danas ovdje kako bismo razgovarali o zajedničkoj suradnji na području zračnog prometa, jer upravo je proširenje suradnje od našeg zajedničkog gospodarskog interesa.“

Predstavnici obje delegacije predstavili su organizacijsku strukturu sustava u području zračnog prometa u svojim zemljama, te su razgovarali o budućim planovima za unaprijeđenje zajedničke suradnje.

Direktor Uprave zračnog prometa Republike Kosovo, Dritan Gjonbalaj zahvalio se predstavnicima zrakoplovnih vlasti Republike Hrvatske na velikom razumijevanju i dosadašnjoj potpori koja im je pružena s ciljem unaprjeđenja sustava zračnog prometa u Republici Kosovo, otvaranja gornjeg zračnog prostora te što bolje suradnje.

Pomoćnik ministra Simonić istaknuo je da će Republika Hrvatska kao i dosad podupirati daljnje integracije Republike Kosovo kao i otvaranje donjeg zračnog prostora Kosova u cilju potpune normalizacije civilnog zračnog prometa u regiji.

Također, direktor Gjonbalaj na sastanku je također naveo kako bi za Republiku Kosovo od iznimnog značaja bilo povećanje broja letova od strane hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika Croatia Airlinesa na relaciji Priština-Zagreb, s ciljem što boljeg prometnog  povezivanja s  Hrvatskom te zemljama Europske unije.

Ivan Družeta, direktor prodaje i marketinga u Croatia Airlinesu tom prilikom je rekao kako nacionalni avioprijevoznik kontinuirano prati zbivanja i situaciju na tržištu u sektoru zračnog prometa u Republici Kosovo, te će se shodno potrebama tržišta odlučiti i o broju letova na relaciji Priština-Zagreb. Također, istaknuo je kako vjeruje da postoje kapaciteti i prilika da se Priština što bolje poveže sa europskim destinacijama.

Pomoćnik ministra Simonić i direktor Uprave zračnog prometa Gjonbalaj zaključili su na kraju sastanka kako je suradnja između Republike Hrvatske i Republike Kosovo dobra na svim područjima, a iznimnim su ocijenili odnose u području zračnog prometa između dvije države.

Članovi delegacije zrakoplovnih vlasti Republike Kosovo za vrijeme svog trodnevnog posjeta Hrvatskoj osim Hrvatske kontrole zračne plovidbe i Ministarstva, posjetili su i Hrvatsku agenciju za civilno zrakoplovstvo s kojom intenzivno i vrlo kvalitetno surađuju.

Također, da podsjetimo, u lipnju ove godine delegacija gospodarskog izaslanstva Republike Kosovo posjetila je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, kada ih je primio zamjenik ministra Zdenko Antešić, a tada su teme razgovora dviju delegacija bile suradnja država u zračnom prometu te digitalizacija televizije na Kosovu.