Tunel Sveti Ilija pušten u promet

Photo promet-u-tunelu_naslovna.jpg
Tunel Sveti Ilija pušten je u promet 08. srpnja 2013. godine. Tunel se nalazi na spojnoj cesti Zagvozd-Baška Voda.  Sastoji  se  iz glavne i servisne tunelske cijevi međusobno povezanih prolazima za pješake i interventna vozila. Duljina glavne tunelske cijevi iznosi 4.249 m. dok je duljina servisne tunelske cijevi 4.255,62 m, a koristit će se za potrebe spašavanja i evakuacije sudionika u prometu. Glavna tunelska cijev ima dva vozna traka ukupne širine kolnika 7,7 m. i služit će za odvijanje prometa, a brzina vožnje kroz tunel ograničena je na 80 km/h.
Izvođači radova su Poslovna udruga koju čine Konstruktor-Inženjering d.d. Split i Hidroelektra niskogradnja d.d. Zagreb.
Ukupna investicijska vrijednost radova na  spojnoj cesti Zagvozd-Baška Voda uključujući i tunel  iznosi 512.039.400,88 kuna bez PDV-a.
 
Naplata cestarine za uporabu tunela Sv. Ilija obavljat će se sjevernoj strani tunela na naplatnoj postaji Biokovo. Naplatna postaja Biokovo prva je u potpunosti automatizirna postaja Hrvatskih autocesta i ima 6 naplatnih staza s  3 ulaza i 3 izlaza, po potrebi je moguće mijenjati broj ulaz i izlaza.
 
Visina cestarine za prolazak kroz tunel prema skupini vozila  iznosi:


 
 
12  kuna
 
20 kuna 30 kuna 45 kuna 66 kuna


Pogodnosti  korištenja ENC-a  kod prolaza kroz tunel Sv. Ilija
 
Korisnici IA, I i II skupine vozila ostvaruju 60 posto popusta s pre-paid ENC-om.
Primjerice, korisnik osobnog vozila (I skupina) s pre paid ENC-om će cestarinu od 20 kuna platiti  7,83 kune.  Korisnik pre paid ENC-a prvo ostvaruje popust od 21,74 posto na uplaćeni iznos, a potom nakon svakog prolaska tunelom Sv. Ilija korisnik na svoj ENC  račun  dobiva povrat od 50 posto iznosa plaćene tunelarine, što u našem primjeru korisnika osobnog vozila iznosi 10 kuna.
  • Napominjemo kako povrat od 50 posto iznosa neće biti vidljiv na displayu naplate, jer on pokazuje cijenu cestarine, nego će biti vidljiv na korisničkom računu
 
Korisnici sezonskog ENC-a
U periodu od 01.studenog do 31. ožujka svi korisnici sezonskog ENC-a imaju pogodnost neplaćanja drugog prolaska tunelom unutar 12 sati.
Izvan navedenog perioda, od 1.travnja - 31.listopada,  korisnici sezonskog ENC-a za vozila IA, I i II skupine dobivaju na ENC račun povrat 50 posto iznosa plaćene cestarine za svaki prolazak tunelom.
Naplatna postaja Biokovo prva je u potpunosti automatizirna postaja Hrvatskih autocesta i ima 6 naplatnih staza s  3 ulaza i 3 izlaza, po potrebi je moguće mijenjati broj ulaz i izlaza. Cestarina na naplatnoj postaji Biokovo može se platiti ENC uređajem ili  na automatskoj blagajni.
 
Cestarina na automatskoj blagajni može se plaćati:
 
1. Kreditnim karticama
2. INA karticom
3. Ubacivanjem kunskih kovanica (apoeni 1, 2 i  5)
4. Umetanjem kunskih  novčanica (apoeni 10, 20, 50, 100 i 200)
5. Očitavanjem invalidske kartice
6. Povrat novca je samo u kovanicama