Odašiljači i veze započinju digitalizaciju televizije u Bosni i Hercegovini

Photo oiv_bih_nsl.jpg
Predsjednik Uprave Odašiljača i veza Aleksandar Golub i ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić danas su u Sarajevu potpisali Ugovor kojim započinje prva faza uvođenja digitalne zemaljske televizije u Bosni i Hercegovini.

Realizacijom ugovora vrijednog 6.657.300 konvertibilnih maraka s PDV-om (oko 3,4 mil. EUR) ostvarit će se pokrivanje digitalnim zemaljskim televizijskim signalom sa šest lokacija na području Sarajeva (Hum, Trebević), Banja Luke (RTV dom RTRS, Kozara-Lisina) i Mostara (Fortica, Planinica). Sustav odašiljanja će biti DVB-T MPEG-4 (H.264/AVC), prilagođen, kompatibilan i spreman za naknadno uvođenje DVB-T2 sustava odašiljanja. Rok za realizaciju je 120 dana od potpisa ugovora, što obuhvaća isporuku i ugradnju opreme te puštanje cijelog sustava u rad, po principu ključ-u-ruke.

Na međunarodnom javnom natječaju Odašiljači i veze su izabrani za izvođača prve faze digitalizacije televizije u Bosni i Hercegovini. Odluka o dodjeli ugovora donesena je 19. prosinca 2013., na temelju pet ponuda od 22. listopada 2013., a uvjeti za potpis ugovora stvoreni su početkom ožujka 2014. godine, nakon donesenih rješenja u žalbenim postupcima.

Odašiljači i veze su proveli digitalizaciju televizije u Hrvatskoj 2009. godine, a do kraja 2010. u potpunosti je ugašena analogna televizija. Provedbom digitalizacije izgrađena su tri multipleksa, a 2012. godine još dva multipleksa naplatne televizije (pay-TV) za evotv projekt. Ukupno je instalirano više od 380 odašiljača, a s glavnom mrežom MUX A i 212 odašiljača ostvareno je pokrivanje više od 98.5% stanovništva Hrvatske. Kao mrežni operator Odašiljači i veze su sve sustave za digitalnu televiziju izgradili isključivo vlastitim sredstvima, upravljaju svim mrežama i pružaju usluge televizijskim nakladnicima.

Ogromno iskustvo, stručni kadrovi, pouzdani dobavljači i profesionalan pristup jamstvo su provedbe projekta u Bosni i Hercegovini.