Prvi u nizu radnih susreta ministara prometa Hrvatske i Slovenije

Photo nsl minSHDoncic-SCernac 5_12.jpg
Mogućnosti suradnje nacionalnih zrakoplovnih kompanija Hrvatske i Slovenije, ključni projekti prometne željezničke i cestovne infrastrukture na europskim koridorima V i X te zajednički napori u međunarodnom lobiranju za prometne koridore Hrvatske i Slovenije bile su središnje teme razgovora ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića i njegova slovenskog kolege Zvonka Černača, ministra infrastrukture i prostora, koji su se 31. svibnja sastali na svom prvom radnom susretu u slovenskom Otočcu na Krki.

Ministri su se usuglasili oko potrebe povezivanja luke Rijeka i luke Koper u okviru inicijative suradnje komercijalnih luka u sjevernom Jadranu, kako bi se postigli dodatni sinergijski efekti.

Što se tiče suradnje Croatie Airlinesa i slovenske nacionalne kompanije Adria Airways, ministar Hajdaš Dončić je naglasio kako svaka od tih nacionalnih kompanija valja prvo definirati svoje strateške poslovne planove, te kako će na tim temeljima blagim koracima graditi moguće modele suradnje oko zajedničkih poslovnih, ekonomskih ili marketinških interesa.  Ministar Černač je dodao kako  je povećanje sinergijskih učinaka dobrodošlo, te da nije isključeno niti strateško povezivanje kompanija. Regionalna ili bilateralna suradnja na razini avio kompanija nije isključena niti u slučaju da Adria Airways dobije stranog strateškog partnera koji bio u tu kompaniju investirao, istaknuo je Černač.

Nijedna strana ne isključuje nijedan od mogućih modela suradnje zrakoplovnih kompanija a zbog osjetljivosti teme odlučili smo se za racionalan pristup, istakli su ministri, potvrdivši da su govorili i o infrastrukturi na međudržavnoj granici, cestama, mostovima, te međusobnoj potpori u međunarodnom lobiranju oko trasa prometnih koridora.

Bilo je riječi i o modelima suradnje održavanja i ulaganja u mostove koji povezuju dvije države, te je ministar Hajdaš Dončić najavio kako će kroz mjesec dana biti domaćin narednom susretu svom slovenskom kolegi u Zagorskim selima kod mosta Miljana na rijeci Sutli, a čija će gradnja krajem lipnja biti završena i jedan jedna od dobrih primjera suradnje dviju država u gradnji jednog mosta na rijeci koja spaja države.