Vlada: Odluka o izmjeni Odluke o davanju suglasnosti i Odluke o davanju državnog jamstva društvu HŽ Putnički prijevoz

Photo HZ PP logo.jpg
Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o izmjeni Odluke o davanju suglasnosti  i Odluke o davanju državnog jamstva društvu HŽ Putnički prijevoz za kreditno zaduženje kod Privredne banke i Hrvatske poštanske banke, radi financiranja programa modernizacije prijevoznih kapaciteta, programa modernizacije i izgradnje objekata, informatizacije društva, usluge najma trase i tekuće likvidnosti.

Naime, Ugovor o kreditu sklopljen je 2. kolovoza 2013. godine, te prema tom ugovoru rok korištenja bio je 01. rujna ove godine. Budući da HŽ Putnički prijevoz nije iskoristilo kredit u cijelosti, a projekti koji se financiraju iz kredita protežu se u narednu godinu, zatraženo je od banke produljenje roka korištenja kredita do 01. rujna 2015. godine radi optimalizacije troškova.

Kredit se izdaje s rokom otplate glavnice od 7 godina u jednakim polugodišnjim ratama od kojih prva dospijeva dvije godine od posljednjeg korištenja kredita, a najkasnije 01.09.2017. godine.

Iznos kredita je 250.000.000,00 kuna uz kamatnu stopu 6M EURIBOR + fiksna marža 5,95%, naknada 0,90% jednokratno na ukupni iznos kredita, te naknada za odobrena a ne povučena sredstva 0,25% godišnje.