Završena 2. Konferencija na visokoj razini o sigurnosti zračnog prometa

Photo nsl pmDS-ICAO 5-2_15.JPG
U sjedištu Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva završila je 2. Konferencija na visokoj razini o sigurnosti zračnog prometa, koja je 2. veljače započela sa radom.

Visoki dužnosnici zrakoplovnih vlasti država članica ove agencije Ujedinjenih naroda četiri su dana raspravljali o ključnim pitanjima od važnosti za sigurnost zračnog prometa kao što su operacije u blizini ili iznad konfliktnih područja, određivanje pozicije zrakoplova u realnom vremenu na područjima izvan radarskog pokrivanja, razmjena i zaštita podataka važnih za sigurnost zračnog prometa i unaprjeđenje regionalne suradnje u području  sigurnosti.

Navedene su teme od iznimne važnosti i prioriteta kako za industriju zračnog prometa tako i za širu javnost koja s pravom očekuje odgovore i reakciju Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva kako bi se ponavljanje tragičnih zrakoplovnih nesreća iz 2014. godine spriječilo u budućnosti.

Konferencija je završila usvajanjem Montrealske deklaracije o unaprjeđenju sigurnosti zračnog prometa sa zaključcima kojima se između ostalog utvrđuju smjernice i nalaže Organizaciji međunarodnog civilnog zrakoplovstva donošenje standarda, preporuka i smjernica za daljnje unaprjeđenje sigurnosti u zračnom prometu.

Tragične nesreće letova AF447 i MH370 ukazale su na nužnost utvrđivanja propisa kojima bi se zahtjevalo od operatora zrakoplova određivanje pozicije zrakoplova u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu.

Nesreća leta MH17 jasno je pokazala da je nužno žurno osigurati precizno i pravovremeno informiranje o rizicima koja konfliktna područja mogu imati na civilni zračni promet, a s tim u vezi potrebno je unaprijediti postojeće sustave distribucije zrakoplovnih informacija o restrikcijama u zračnom prostoru povezanih s konfliktnim područjima.

U radu 2. Konferencije na visokoj razini o sigurnosti zračnog prometa, Republiku Hrvatsku predstavljali su Dan Simonić, pomoćnik ministra za zračni promet i Veselko Grubišić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Kanadi.