Ministar Butković sa povjerenicom Bulc razgovarao o liberalizaciji hrvatskog tržišta pomorskog prijevoza i pomorskoj kabotaži

Photo nsl MIN-EK 19-12_16.JPG

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković u okviru posjeta Europskoj komisiji održao je radni sastanak sa povjerenicom za promet, Violetom Bulc.

Uz ministra Olega Butkovića na sastanku će sudjelovati državna tajnica za more, Maja Markovčić Kostelac te suradnici iz resornoga Ministarstva i Stalnoga predstavništva Republike Hrvatske pri Europskoj Komisiji.

Glavna tema radnog sastanka bila je pomorska kabotaža i liberalizacija tržišta u Republici Hrvatskoj sukladno propisima Europske unije (Uredba Vijeća (EEZ) br. 3577/92 o slobodi pružanja usluga u pomorskom prijevozu unutar država članica).

Ministar Butković izvijestio je povjerenicu Bulc o aktualnim infrastrukturnim projektima koje Republika Hrvatska planira realizirati kroz programe sufinanciranja sredstvima Europske unije, uz poseban naglasak na projekte čija realizacija ovisi o međudržavnoj suradnji, poput Projekta mosta na rijeci Savi kod Gradiške, a koji se treba realizirati u suradnji sa Federacijom Bosne i Hercegovine.

Jedna od tema razgovora bila je i pitanje sigurnosti cestovnog prometa, odnosno pitanje iznalaska mogućega rješenja za povećani broj prometnih nesreća s ciljem smanjenja broja smrtno stradalih u prometu, a razgovari su se vodili i na temu Povelje prometne zajednice država Zapadnog Balkana. Naime, Europska komisija trenutno je u pripremnoj etapi finalizacije Projekta službenoga naziva "Prometna zajednica", što je za Europsku uniju iznimno bitno upravo zbog prometnog povezivanja trećih država, nastavka TEN-T prometnih pravaca, a djelomično i zbog potencijalnog članstva tih država u EU u slijedećem valu proširenja.