Vlada RH: Usvojeno Godišnje izvješće o radu Nacionalnog povjerenstva za olakšice za 2016.

Photo VRH-ulaz.jpg
Vlada je današnjoj sjednici usvojila Godišnje izvješće o radu Nacionalnog povjerenstva za olakšice za 2016.

Podsjetimo, Nacionalno povjerenstvo za olakšice nadležno je za pojednostavljenje postupaka i dokumentacije vezano za kretanje zrakoplova, posade, putnika i njihove prtljage, tereta, pošte i zrakoplovnih zaliha, a osnovala ga je Vlada RH temeljem Zakona o zračnom prometu, te u skladu s međunarodnim ugovorima koji obvezuju Republiku Hrvatsku.

Povjerenstvo je tijekom 2016. godine održalo četiri redovna sastanka čiji je rad bio usmjeren na implementaciju Nacionalnog programa za olakšice, kao dokumenta od strateškoga značaja na području olakšica u zračnom prometu, a koji je kao cilj i realiziran.

Na sastancima se raspravljalo i o problematici prava putnika, osobito osoba s invaliditetom u zračnom prijevozu i u zračnim lukama, kretanju osoba preko granica (Zakonik o schengenskim granicama) te o nužnosti provjere putnih dokumenata građana Europske unije putem slikovnog čitača.

Istaknimo kako se sredstva za rad Povjerenstva osiguravaju u Državnomu proračunu te je za 2016. godinu, osiguran i utrošen iznos od 72.894,60 kuna.