Ministar Hajdaš Dončić na sastanku Vijeća ministara u Luxembourgu

Photo nsl minSHDoncic LUX 10_12.jpg
Ministar Siniša Hajdaš Dončić boravi danas na jednodnevnom sastanku Vijeća ministara prometa Europske unije koji se održava u Luxembourgu.

Na posljednjem sastanku Vijeća ministara prometa za irskog predsjedanja Europskom unijom raspravljalo se o Prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi programa Connecting Facility Europe (CEF) i o Prijedlogu direktive Europskog parlamenta i Vijeća o interoperabilnosti željezničkog sustava unutar Europske unije, koji je dio tzv. četvrtog željezničkog paketa.

Uspostavom programa Connecting Facility Europe (CEF) za projekte i studije prometne infrastrukture osigurano je u proračunu Europske unije za razdoblje od 2014. do 2020. godine ukupno 23,1 milijarde eura.

Navedena sredstva u Hrvatskoj moći će se koristiti za projekte na prometnim koridorima Vb – od granice Mađarske do Rijeke, X – od granice Slovenije do Zagreba, VII – plovni put Dunav-Sava, kao i na cestovnoj infrastrukturi od Dubrovnika do granice s Crnom Gorom. Prijedlog Uredbe trebao bi biti usvojen do kraja irskog predsjedavanja ili najkasnije u srpnju ove godine, a prvi javni poziv za podnošenje projekata bit će objavljen početkom 2014. godine.

Tijekom rasprave o Prijedlogu direktive o interoperabilnosti željezničkog sustava unutar Europske unije, ministar Hajdaš Dončić istaknuo je kako Republika Hrvatska podržava prijedlog, sukladno kojem bi postojao dvojni sustav autorizacije željezničkih vozila. Takvim sustavom, Europska željeznička agencija (ERA) bi bila zadužena za autorizaciju vozila koja se koriste u prekograničnom prometu, a države členice bi imale mogućnost odabrati hoće li nacionalne agencije samostalno autorizirati vozila u nacionalnom prometu ili će za to tražiti ERA-u.

Dodatno se razgovaralo o Prijedlogu uredbe o tehničkim pregledima na cesti komercijalnih vozila koji prometuju unutar Europske unije, Prijedlogu direktive o registracijskim dokumentima vozila, Prijedlogu uredbe o izvješćivanju o događajima koji ugrožavaju sigurnost u civilnome zrakoplovstvu, Prijedlogu uredbe o pravima putnika u zračnom prometu i Prijedlogu direktive o pomorskoj opremi.

Predstavljen je i program rada nadolazećeg litvanskog predsjedavanja Europskom unijom.