Zamjenik ministra Miro Škrgatić u nastupni posjet primio veleposlanika Republike Finske

Photo nsl zmMS-FINVEL 19-4_16.JPG
Zamjenik ministra Miro Škrgatić danas je u sjedištu Ministarstva u nastupni posjet primio veleposlanika Republike Finske u Republici Hrvatskoj NJ.E. Tima Rajakangasa, te savjetnicu iz Veleposlanstva Juttu Kannisto.

Pozdravnim riječima u uvodnom dijelu posjeta zamjenik ministra Škrgatić, a u ime Ministra i Ministarstva pozdravio je uvažene goste, te im poželio dobrodošlicu. U sažetom predstavljanju ustroja Ministarstva svoje goste upoznao je sa samom strukturom, te djelokrugom aktivnosti koje Ministarstvo pokriva. U svom izlaganju istaknuo je kako je riječ o kompleksnom i opsežnom resoru, a u okviru čijih aktivnosti je planirano pokrenuti značajne infrastrukturne projekte.

Uvaženim gostima, zamjenik ministra Miro Škrgatić predstavio je aktualne infrastrukturne projekte iz resora Ministarstva, te se posebno osvrnuo na projekt  Pelješkog mosta kao projekt od iznimne važnosti za uspostavu što boljeg povezivanja juga Hrvatske sa ostatkom zemlje, te projekt  nizinske pruge koji bi spajao Luku Rijeka sa Budimpeštom, a koji je također od velike važnosti jer bi se upravo njegovom realizacijom skratilo vrijeme i  put pri transferu roba, a također bi se doprinijelo i boljem povezivanju Jadrana sa srednjom Europom. Tom prigodom istaknuo je važnost modernizacije željezničke infrastrukture, te navedeno naglasio kao jedan od prioriteta.  Također, osvrnuo se i na planove za modernizaciju hrvatskih zračnih luka s ciljem da budu frekventne tijekom cijele godine, a ne samo ljeti. Tom prigodom, predstavio je i planove za modernizaciju luka, te trajektnih pristaništa kroz kvalitetno unaprjeđenje infrastrukture.

U razgovoru sa veleposlanikom Republike Finske NJ.E. Timom Rajakangasom zamjenik ministra Škrgatić istaknuo je da smo otvoreni za međusobnu suradnju, kroz razmjenu iskustava, te da su finske tvrtke dobrodošle javiti se na tendere koji će se otvoriti u budućnosti.

Veleposlanik Republike Finske NJ.E. Timo Rajakangas zahvalio se zamjeniku ministra Škrgatiću na predstavljanju resora, te aktualnih projekata, te je i sam predstavio aktualne projekte finske Vlade, od kojih je istaknuo  stvaranje dobrih uvjeta za digitalne usluge, projekt mobilnosti kao usluge, internet stvari, robotiku, stratešku zaštitu podataka, te rad na razvoju projekta 5 G mreže. Također, osvrnuo se i na važnost modernizacije vezano za pomorstvo, a u segmentu sigurnosti pomorskog prometa kroz uvođenje  suvremenih tehnologija.

Sudionici susreta iskazali su obostrano zadovoljstvo održanim sastankom, te otvorenost za buduće suradnje.