Zamjenik ministra Zdenko Antešić primio delegaciju gospodarskog izaslanstva Republike Kosovo

Photo Gospodarsko_Izaslanstvo_Kosova_NSL.JPG
Danas je u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture održan sastanak između delegacija gospodarskih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Kosovo. U ime Republike Hrvatske na sastanku su sudjelovali zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić, pomoćnik ministra za zračni promet i elektroničke komunikacije Dan Simonić, načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte Krešo Antonović, predsjednik Uprave Croatie Airlines Krešimir Kučko, predsjednik Uprave Odašiljača i veza Aleksandar Golub, direktor prodaje i marketinga u Croatia Airlines Ivan Družeta i direktor Sektora radiokomunikacija Odašiljača i veza Tigran Vržina. Izaslanstvo Republike Kosovo predstavljali su veleposlanica Republike Kosovo u Hrvatskoj Nj.E. Shkëndije Geci Sherifi, pomoćnik ministra infrastrukture Republike Kosovo i član Kosovsko-hrvatskog poslovnog kluba Ramë Qupeva, predsjednik Gospodarske komore Kosova Safet Gërxhaliu, predsjednik Kosovsko-hrvatskog poslovnog kluba Zeki Gashi, predsjednik Poslovnog kluba Mreže Jugoistočne Europe Rajko Vučković, potpredsjednica Poslovnog kluba Mreže Jugoistočne Europe Željka Antunović, glavni tajnik Kosovsko-hrvatskog poslovnog kluba Mladen Daić te prvi tajnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Prištini Mladen Glavina.

Teme razgovora delegacija bile su suradnja dviju država u zračnom prometu te digitalizacija televizije na Kosovu.

Nakon pozdravnih riječi zamjenika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenka Antešića i veleposlanice Republike Kosovo u Hrvatskoj Shkëndije Geci Sherifi, pomoćnik ministra za zračni promet i elektroničke komunikacije Dan Simonić izrazio je posebno zadovoljstvo što je do ovoga sastanka došlo riječima: „Mi smo u zadnjih dvije godine vrlo intenzivno razgovarali s predstavnicima Republike Kosovo o zajedničkoj suradnji na području zračnog prometa i digitalizaciji televizije na Kosovu i posebno mi je zadovoljstvo što s vaše strane postoji volja i želja da se suradnja na tim područjima proširi jer je to od našeg zajedničkog gospodarskog interesa.“ Simonić je naglasio da će Republika Hrvatska kao i na svim međunarodnim sastancima do sada podupirati otvaranje zračnog prostora Kosova, koje je godinama bilo zatvoreno za prelete, kako bi putnici mogli najjeftnije i najbrže stići na željenu destinaciju. Usprkos provođenju programa restrukturiranja Croatie Airlines nebi smjelo biti poteškoća u namjeri da se suradnja između dviju država ostvari što prije jer je očito da postoji obostrana volje i želja za tim. Također, hrvatske tvrtke i institucije zbog velikog vlastitog i međunarodnog iskustva spremne su i sposobne preuzeti posao digitalizacije televizije na Kosovu po odgovarajućem komercijalnom modelu koji se dogovori s institucijama Republike Kosovo, projektu koji je vrijedan oko 15 milijuna eura, a rok za njegovo ostvarivanje bio bi kraj 2015. godine.

Mladen Glavina, prvi tajnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Prištini izrazio je želju da se dobri poslovni odnosi Hrvatske i Kosova, koji su razvijeni suradnjom u Kosovsko-hrvatskom poslovnom klubu i Poslovnom klubu Mreže Jugoistočne Europe, nastave i dalje na bilateralnom planu kroz otvorene razgovore.

Predsjednik Kosovsko-hrvatskog poslovnog kluba Zeki Gashi naglasio je potrebu za uvođenjem većeg broja avionskih linija Croatie Airlines na relaciji Zagreb – Priština jer sadašnje linije nisu dostatne da zadovolje potrebe potražnje, dok je predsjednik Uprave Croatie Airlines Krešimir Kučko izjavio da će usprkos procesu restrukturiranja u kojem se njihova kompanija nalazi zasigurno biti načina da se u zajedničkim razgovorima pronađe dovoljno dobar model suradnje u zračnom prometu između dviju država.

Član Kosovsko-hrvatskog poslovnog kluba Dukagjin Gorani naglasio je da će se projekt digitalizacije televizije smatrati primarnim bez obzira na to koja Vlada će trenutno biti na vlasti, dok je ozbiljnije i konkretnije dogovore moguće ostvariti nakon uspostave stabilne političke situacije na Kosovu.

Načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte Krešo Antonović naglasio je važnost provedbe digitalizacije televizije u svim zemljama Europe do lipnja 2015. godine upravo zbog činjenice da ukoliko se digitalizacija ne provede u nekoj zemlji, susjedne zemlje nakon tog roka nemaju više obvezu štititi rad sustava analogne televizije u toj zemlji od utjecaja smetnji koje mogu stvarati druge radiokomunikacijske službe.

Aleksandar Golub, predsjednik Uprave Odašiljača i veza, istaknuo je da je njegova tvrtka u posljednjih nekoliko godina prepoznata kao stručan i pouzdan partner u projektima uvođenja digitalne televizije, za što je najbolji dokaz uspješno provedena digitalizacija u Hrvatskoj 2010. godine kao i projekt digitalizacije televizije u Bosni i Hercegovini koji je u tijeku. Golub je naglasio: „Najmanji je problem nabaviti odgovarajuću tehnologiju no potrebno je znanje i tehnička pomoć kako bi se ta tehnologija stavila u pogon. OiV je s obzirom na svoju tehničku stručnost i dokazano iskustvo spreman provesti digitalizaciju televizije u Republici Kosovo, no s provedbom je potrebno krenuti na vrijeme kako bi projekt bio gotov do kraja 2015. godine."

Zamjenik ministra Antešić zaključio je sastanak gospodarskih delegacija dviju država i rekao da Vlada i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture apsolutno stoje iza Odašiljuača i vezate podržavaju njihov rad i nastojanja da svoju dokazanu kvalitetu prezentiraju partnerima u regiji, pa i šire.