Vlada RH: Usvojeno Godišnje izvješće o radu Nacionalnog povjerenstva za upravljanje zračnim prostorom za 2015. godinu

Photo VRH-ulaz.jpg
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Godišnje izvješće o radu Nacionalnog povjerenstva za upravljanje zračnim prostorom za 2015. godinu.

Na temelju Zakona o zračnom prometu, Vlada RH osnovala je Nacionalno povjerenstvo za upravljanje zračnim prostorom, čiji su članovi predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva obrane, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo i Hrvatske kontrole zračne plovidbe d.o.o..

Nacionalno povjerenstvo nadležno je za strateško upravljanje zračnim prostorom (razina 1.), te isto ima obvezu donošenja svih provedbenih dokumenata koji su potrebni za potpunu implementaciju sustava fleksibilne upotrebe zračnog prostora.

Tijekom 2015. godine, povjerenstvo je održalo tri redovna sastanka. Izvršene su aktivnosti vezane za učinkovito upravljanje zračnim prostorom te provođenje svih potrebnih mjera za primjenu Plana primjene sustava upravljanja zračnim prostorom. Također, pratio se razvoj, operativna primjena te aktivnosti u sklopu FAB CE projekta (Funkcionalni blok zračnog prostora Središnje Europe).

Povjerenstvo je također bilo aktivno u procesu izmjena strukture zračnog prostora i rutne mreže, optimizacije određenih ruta te općenito učinkovite upotrebe zračnog prostora RH.

Istaknimo kako se financijska sredstva za rad Povjerenstva planiraju i osiguravaju u Državnom proračunu, na pozicijama Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te je za 2015. osiguran i utrošen  iznos od 90.086,88 kuna.