Održan sastanak Mješovitog hrvatsko-ruskog odbora o međunarodnom cestovnom prometu

Photo nsl pmMM-RUS 18-4_16.JPG
Bilateralni sastanak između delegacija Republike Hrvatske i Ruske Federacije o međunarodnom cestovnom prometu održan je 14. travnja u Moskvi.

Pomoćnik ministra Mario Madunić resorski odgvoran za Upravu prometne inspekcije predvodio je šesteročlanu hrvatsku delegaciju, dok je rusku delegaciju predvodio Aleksej Sergejevič  Bakirej, direktor Odjela državne politike u području cestovnog i gradskog putničkog prometa Ministarstva prometa Ruske Federacije.

Na sastanku su razmijenjene informacije o međunarodnom cestovnom prijevozu između Republike Hrvatske i Ruske Federacije te perspektivama razvoja.

Konstatirano je da se za sada između dvaju država obavlja samo cestovni prijevoz tereta, te da uvođenje restriktivnih mjera od strane EU i Ruske Federacije uzrokuje dodatne poteškoće u obavljanju cestovnog prijevoza.

Na sastanku je dogovoreno povećanje kontingenta dozvola za obavljanje prijevoza tereta u bilaterali i tranzitu za 500 dozvola u odnosu na 2015 godinu, tako da je privremeni kontingent za 2016. godinu 2000 dozvola.

Ruska strana je predložila razmatranje prijedloga liberalizacije tranzitnog prijevoza.

Budući da je za takav prijedlog potrebna izmjena Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o međunarodnom cestovnom prometu dogovoreno je da će se na idućem sastanku Mješovite komisije zauzeti stav o tom prijedlogu.