HAKOM: Veća ulaganja u tržište elektroničkih komunikacija

Photo internet_wide.jpg
Hrvatsko tržište  elektroničkih komunikacija u drugom je tromjesečju zabilježilo porast ulaganja operatora pokretnih i nepokretnih mreža u materijalnu imovinu zbog prelaska na nove tehnologije, priopćili su iz HAKOM-a.

Glavna područja rasta su i dalje širokopojasni pristup internetu i usluga prijenosa TV programa uz plaćanje naknade. U skladu sa sličnim globalnim trendovima broj minuta ostvarenih u nepokretnoj mreži smanjio se za 13 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kako zbog zasićenja tržišta u području telefonskih usluga i utjecaja recesije, tako i zbog razvoja novih usluga.

Na tržištu pokretnih komunikacija ukupan broj korisnika telefonskih usluga putem pokretne mreže iznosio je 5.088.840 na kraju drugog tromjesečja 2012. godine.

Drugo tromjesečje bilježi rast broja minuta telefonskih usluga u pokretnoj mreži od 9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine dok se istovremeno maloprodajni prihod od tih usluga smanjio, što znači da krajnji korisnici telefoniraju po nižim cijenama.

Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu na kraju drugog tromjesečja 2012. godine dosegnuo je brojku od 1.205.725 što je oko 2 posto više nego na kraju prvog tromjesečja 2012. godine.

Porast od 6,4 posto u odnosu na prethodno razdoblje bilježi i broj priključaka putem pokretnih mreža, koji je na kraju drugog tromjesečja 2012. godine dosegnuo gustoću od 7,7 posto. Zabilježen je i rast broja širokopojasnih priključaka putem nepokretne mreže za oko 1 posto.

Najveći udio kućanstava i dalje televiziju prati putem digitalnog zemaljskog signala.

Oko 40 posto kućanstava koristi uslugu prijenosa TV programa uz plaćanje naknade nekog od kabelskih, IPTV ili satelitskih operatora. Međutim, u skladu s trendovima na tržištu, odnosno sve veće potražnje za paketima usluga, rasti će i broj priključaka putem drugih tehnologija, priopćeno je iz HAKOM-a.

Informacije o stanju tržišta mogu se pronaći i na internetskim stranicama HAKOM-a.