Tri zasebne tvrtke u sustavu HŽ Holdinga

Photo HZ_Logo11.jpg
Obzirom da je s 31. listopadom završen statusni i strukturni dio promjena sustava HŽ Holdinga predviđenih Programom restrukturiranja, počela je nova faza u organizaciji željeznice u Hrvatskoj prema kojoj će tri samostalne tvrtke tražiti novu priliku za poslovanje na liberaliziranome tržištu željezničkih usluga, priopćeno je danas iz HŽ-a.

Od 1. studenoga otvara se novo poglavlje u povijesti željeznica jer će postojati tri zasebne i samostalne tvrtke.

HŽ Infrastruktura bavit će se obnovom i modernizacijom pruga te upravljanjem prometom, a njezino će redovito poslovanje, u skladu sa Zakonom o željeznici, biti financirano iz državnog proračuna.

HŽ Putnički prijevoz je operator putničkog prijevoza, čiji je cilj održivo tržišno poslovanje uz minimalne subvencije iz državnog proračuna za pruge koje su u javnom interesu, a čiji prihod ne pokriva troškove.

HŽ Cargo je operator teretnog prijevoza čiji je cilj poslovanja održivo tržišno poslovanje na liberaliziranom tržištu, bez subvencija iz proračuna.

U skladu s navedenim statusnim promjenama, od 1. studenoga Korporativne komunikacije HŽ Holdinga više neće obavljati poslove odnosa s javnošću za sva društva, već će svako društvo  poslove odnosa s javnošću obavljati samostalno. Više informacija o trenutačnom statusu provedbe Programa restrukturiranja društava možete naći na www.hznet.hr.