Korisnicima ENC-a iste cijene cestarina

Photo nsl Min PRESS 5_12.jpg
„Nitko ne mora plaćati višu cijenu cestarine odluči li koristiti ENC uređaje, jer putem njih ne samo da cijena neće biti povećana, već svaki korisnik ENC-a ostvaruje dodatni popust od 10 posto“, objašnjeno je na današnjoj konferenciji za novinare koju su u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture održali ministar Siniša Hajdaš Dončić i predsjednici uprava poduzeća Hrvatske autoceste i Autoceste Rijeka – Zagreb Dražen Guštin i Željko Denona.

Na konferenciji je najavljeno 15 postotno povećanje cijena cestarina od 1. lipnja, koje se neće odnositi na nove i stare korisnike ENC uređaja kao i lipanjska akcija tijekom koje će građani koji uplate najmanje 500 kuna moći kupiti ENC uređaj za jednu kunu i pritom dobiti 50 kuna na računu. „Iako se povećavaju cijene cestarina, građani, svi koji koriste naše autoceste imaju mogućnost izbora i mogu se voziti po starim cijenama koriste li ENC uređaj, naglasio je ministar.

Prilikom donošenja odluka, a valja naglasiti kako cijena cestarine nije mijenjana od 2004. godine, rukovodili smo se ponajviše zaštitom standarda građana i gospodarstvenika, koji već ENC uvelike koriste, objasnio je.

Istodobno, povećanje uporabe ENC-a polučit će korist i našim javnim poduzećima jer će ostvariti uštede u procesu restrukturiranja i racionalizacije poslovanja koji je započet“, dodao je ministar Hajdaš Dončić.

Također, istaknuo je kako se akcija prodaje ENC uređaja tijekom lipnja odnosi na sve kategorije vozila, uz pojašnjene kako nema vremenskog ograničenja za uplate na ENC računima. 

Na upit novinara o uvođenju vinjeta, ministar je kazao kako je postojeći sustav naplate najpošteniji način kojim se naplaćuje stvarno korištenje cestovne infrastrukture.  

Predsjednik Uprave HAC-a na upite novinara odgovorio je kako se prema prvim procjenama nakon povećanja cijena cestarine očekuje povećanje godišnjeg prihoda od oko 8 posto, dok se prema procjenama u ARZ-u planira povećanje ukupnog godišnjeg prihoda od oko 7 posto.


Fotogalerija:
2012. 05. 24. - S upotrebom ENC-a cijene cestarina ostaju iste