Za promet otvorena željeznička pruga Banova Jaruga – Daruvar - Virovitica

Photo NSL PM HZPP 04-02_18.jpg
Promotivnom vožnjom vlaka između Daruvara i Zagreba, za promet je u nedjelju, 4.veljače 2018. godine, ponovno otvorena željeznička pruga Banova Jaruga – Daruvar - Virovitica.

Vožnja vlakom održana je u nazočnosti savjetnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Igora Radića, predsjednika uprave HŽ Putničkog prijevoza Željka Ukića, požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, zamjenika virovitičko-podravskog župana Darka Žužaka, gradonačelnika Lipika Vinka Kasane, zamjenika pakračke gradonačelnice Marijana Širaca, zamjenika daruvarskog gradonačelnika Vande Cegledi i Vladimira Bileka, kao i mnogobrojnih studenata, učenika, i ostalih građana.

„Sporazumom HŽ PP-a i Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije, omogućili smo učenicima i studentima besplatan prijevoz. To je jedna od mjera revitalizacije željezničkog putničkog prometa, gdje ćemo u suradnji s lokalnom upravom i regionalnom samoupravom pokušati popularizirati ovaj vid prijevoza, povećati broj putovanja, a da bi na određeni način i poboljšali mobilnost stanovništva, i time u konačnici utjecali na razvoj hrvatskih županija“, istaknuo je Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz.

„U studenom prošle godine usuglasili smo potrebu ponovne uspostave ove linije, što smo formalno danas i napravili. Iako nije potpisnik, Ministarstvo je svojim postupcima dalo do znanja da nam je itekako stalo da se ova linija ponovno uspostavi.“, kazao je Igor Radić, savjetnik ministra Butkovića za infrastrukturu.

„Zahvaljujem ministru Butkoviću i predsjedniku Uprave HŽ Putnički prijevoz Željku Ukiću na povratku vlaka. Ovo je dobar način revitalizacije ruralnih dijelova Hrvatske“, rekao je jedan od inicijatora ponovne uspostave željezničkog prometa na daruvarskom području, župan bjelovarsko- bilogorski Damir Bajs.

Istaknimo kako će od ponedjeljka, 5. veljače na predmetnoj dionici željezničke pruge voziti ukupno 13 vlakova,  i to dva vlaka na relaciji Virovitica - Banova Jaruga - Virovitica, te devet vlakova na relaciji Daruvar - Banova Jaruga – Daruvar, dok će dva vlaka, prvenstveno namijenjena prijevozu studenata voziti petkom na relaciji Zagreb - Glavni kolodvor (GK) - Daruvar - Virovitica i nedjeljom na relaciji Virovitica - Daruvar - Zagreb GK. Putnici će se nastaviti prevoziti i autobusima, i to na relaciji Virovitica – Daruvar – Virovitica i Virovitica – Banova Jaruga – Virovitica, gdje će biti devet autobusnih linija.

Podsjetimo, željeznička pruga Virovitica – Daruvar – Banova Jaruga prolazi kroz četiri županije: Bjelovarsko-bilogorsku, Sisačko-moslavačku, Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku županiju.

Ponovna uspostava željezničkog prometa provodi se sa osnovnim ciljem poboljšanja kvalitete života, demografske revitalizacije i gospodarskog razvoja ovog dijela Republike Hrvatske.