HAKOM: Paketi usluga glavni pokretač tržišta elektroničkih komunikacija

Photo HAKOM logo.JPG
Broj širokopojasnih priključaka putem nepokretne mreže prešao je 900 tisuća. Na kraju prvog tromjesečja 2013. godine iznosio je 900.509 širokopojasnih priključaka što daje prosječnu gustoću od 21,02 posto. Zajedno s brojem priključaka širokopojasnog pristupa internetu putem pokretnih mreža, čija gustoća iznosi 8,79 posto, ukupna gustoća u pokretnim i nepokretnim mrežama dosegnula je na kraju prvog tromjesečja 2013. godine 29,81 posto. Ohrabruje što je po prvi puta zabilježen rast priključaka u gotovo svim županijama, a što je izravna posljedica većih ulaganja operatora.

Od ukupnog broja priključaka širokopojasnog pristupa internetu putem nepokretne mreže 47,88 posto odnosi se na pakete usluga kojih je gotovo 20 posto više nego u prethodnom tromjesečju, odnosno 431.190. Očekuje se da će se u idućem razdoblju broj korisnika paketa povećati, a ponuda operatora nastaviti širiti. Navedeno je vidljivo iz rasta broja priključaka IPTV usluge i to za oko 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Zbog sve veće preferencije krajnjih korisnika za paketom usluga operatori uslugu pristupa internetu sve više povezuju s uslugom prijenosa TV programa uz plaćanje naknade.

Raste i broj priključaka usluge televizije putem drugih tehnologija. Zaživjela je i usluga naplatne televizije koja korisnicima na velikom području Republike Hrvatske pruža mogućnost gledanja televizijskih programa putem zemaljskog digitalnog TV signala.

Informacije o stanju tržišta mogu se pronaći i na internetskim stranicama HAKOM-a: http://www.hakom.hr/default.aspx?id=60.