Otvoren 57. međunarodni simpozij "ELMAR 2015"

Photo nsl ELMAR 29-9_15.JPG
Predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture sudjeluju na 57. međunarodnom simpoziju "Elektronika u pomorstvu – ELMAR 2015." koji je danas otvoren u Zadru, u organizaciji Hrvatskog društva "Elektronika u pomorstvu – ELMAR". Međunarodni simpozij ELMAR, kao najstariji znanstveni simpozij u Europi, predstavlja jedinstveno mjesto okupljanja vrhunskih međunarodnih i domaćih stručnjaka iz industrije, državne i javne uprave te akademske zajednice, koji se bave područjima navigacije, radijskih komunikacija, multimedijskih usluga i aplikacija, obradbe slike i video signala, obradbe govora i zvuka, digitalne televizije te širokopojasnih tehnologija i usluga.

U ime Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, kao dugogodišnjeg stalnog pokrovitelja, simpozij je otvorio Krešo Antonović, načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte, koji je u pozdravnom govoru naglasio da je ELMAR, zahvaljujući svojoj povijesti dugoj 57 godina, postao jedinstveno i izvrsno okruženje za poticajne rasprave te razmjenu znanja, iskustava i najnovijih dostignuća u različitim područjima radijskih komunikacija i elektronike u pomorstvu.

Svečanom otvorenju simpozija nazočili su i predstavnici grada Zadra i Zadarske županije, Sveučilišta u Zadru, Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti te drugi uzvanici.

U plenarnom dijelu simpozija, uz nekoliko pozvanih predavanja inozemnih stručnjaka, prezentaciju je održala i predstavnica Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Ivančica Urh, voditeljica Službe elektroničkih komunikacija, o trenutačnom stanju nacionalnog plana razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj.

U prezentaciji je dan prikaz ciljeva, mjera i aktivnosti predviđenih novom Strategijom razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2016. do 2020. godine, te su predstavljeni okvirni nacionalni programi razvoja širokopojasnih pristupnih i agregacijskih mreža, kao i Projekt objedinjavanja svjetlovodne infrastrukture trgovačkih društava u većinskom vlasništvu RH.