Svečano proglašenje najljepšeg izdanja poštanskih maraka iz 2013. godine i predstavljanje obnove mosta Sava (Zeleni most)

Photo Mostovi i vijadukti- vizual_nsl.jpg
Hrvatska pošta je u suradnji sa HŽ Infrastrukturom 24. travnja održala proglašenje najljepše poštanske marke izdane u 2013. godini. Kao najljepše izdanje izabran je poštanski blok Mostovi i vijadukti na kojem je jedan od motiva slavni željeznički most Sava, poznatiji kao Zeleni most, te je HŽ Infrastruktura ovom prigodom predstavila program obnove mosta. Svečano proglašenje održano je na južnoj strani ovoga prepoznatljivog simbola Zagreba.

Hrvatska pošta već 17. godinu zaredom organizira ovaj izbor te je ove godine, među 40 izdanja poštanskih maraka iz 2013. godine, blok Mostovi i vijadukti pobijedio sa 22 posto glasova. Drugo mjesto pripalo je poštanskoj marki Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, a treće poštanskoj marki Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Ovom prilikom također smo saznali dobitnike nagrada koji su svojim glasom sudjelovali u izboru, a njihov popis dostupan je na internetskim stranicama Hrvatske pošte www.posta.hr (http://www.posta.hr/filatelija/najljepe-hrvatske-potanske-marke/dobitnici-nagradne-igre-izaberite-najljepsu-postansku-marku-i-osvojite-ljetovanje-u-zadru-6164).

Predstavnici Hrvatske pošte, izvršni direktor Divizije pošta Josip Udiljak i Stela Prislan-Fujs, pozdravili su nazočne i zahvalili im što su svojim dolaskom uveličali ovaj važan trenutak za Hrvatsku poštu i HŽ Infrastrukturu te predstavili sam poštanski blok, rad autorice Ivone Đogić Đurić. Član Uprave HŽ Infrastrukture Nikola Ljuban izrazio je zadovoljstvo što se ovaj simbol željezničke građevine i grada Zagreba našao na poštanskoj marki te je nazočne upoznao sa zahtjevnim programom obnove ovog mosta i njegovom prometnom važnosti. Na ovom mostu puštenom u promet 1939. godine, inače najvažnijoj željezničkoj sponi hrvatskog sjevera i juga, pa time i krucijalnome željezničkom objektu na riječkome prometnom pravcu, u završnoj su fazi vrlo opsežni radovi ojačanja, kojima će se povećati protočnost mosta. Završetak svih radova planiran je do konca ove godine. Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, te načelnik Općine Tounj Ivica Sopek, jer je motiv druge poštanske marke u ovom bloku stari most u Tounju kod kojeg je prošle godine održana promocija ovog bloka.

Hrvatska pošta već više od 20 godina poštanskim markama obilježava sve važne događaje i obljetnice te promiče hrvatsku kulturnu i povijesnu baštinu te prirodne ljepote. Za svoja izdanja poštanskih maraka Hrvatska pošta već godinama dobiva najviša međunarodna priznanja i nagrade. Hrvatska pošta ovim putem zahvaljuje svima koji su sudjelovali u glasanju i čestita sretnim dobitnicima.