Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture sudjelovalo na 38. Međunarodnom skupu "MIPRO 2015"

Photo nsl MPPI-MIPRO OPT 28-5_15.JPG
Predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture sudjelovali su na 38. Međunarodnom skupu za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku – MIPRO 2015, koji se ovaj tjedan već tradicionalno održava u Opatiji, u organizaciji Hrvatske udruge MIPRO, i pod pokroviteljstvom ovoga Ministarstva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstva poduzetništva i obrta.

MIPRO je najveći hrvatski tehnološki ICT skup, kako po broju sudionika (oko 1000), tako i po broju stručnih i znanstvenih radova autora iz 40-ak zemalja, kojih je ove godine više od 370 predstavljenih u okviru deset savjetovanja/konferencija iz pojedinih tehnoloških područja. MIPRO okuplja brojne domaće i inozemne stručnjake iz područja primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija te srodnih visokih tehnologija u gospodarstvu, obrazovanju, znanosti, državnoj i lokalnoj upravi.

Na svečanom otvaranju skupa MIPRO 2015 uvodno izlaganje održao je prof.dr.sc. Petar Biljanović (FER), predsjednik Međunarodnog programskog odbora MIPRO-a, istaknuvši da smo u primjeni suvremenih komunikacijskih tehnologija u Hrvatskoj na razini europskih razvijenih zemalja, i da smo tu uvijek i bili u visokim tehnologijama, a osobito u ICT-u. Skup je otvorio prof.dr.sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, koji je pritom naglasio da se naše gospodarstvo konačno pomalo izvlači iz krize, da ide nabolje te da ICT tehnologija ima u tome svoju ulogu, dodavši da Hrvatsku može spasiti, ne jeftina radna snaga, nego pamet.

Na svečanom otvaranju okupljene u Kongresnoj dvorani Grand hotela Adriatic u Opatiji pozdravili su još rektori zagrebačkog i riječkog sveučilišta, predstavnici gradova Opatije i Rijeke te dugogodišnjih sponzora MIPRO-a, a tijekom svečanosti podijeljene su i nagrade autorima najboljih radova na skupu MIPRO 2015 te priznanja za promicanje MIPRO-a i za medijsku promociju ICT-a i MIPRO-a. Također, dodijeljeno je i najveće priznanje MIPRO-a za tvrtke, ustanove i upravu – Povelja MIPRO Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM), koju je u ime HAKOM-a primio Dražen Lučić, predsjednik Vijeća HAKOM-a. Povelju MIPRO, kao najveće priznanje MIPRO-a za pojedinca, dobio je Krešo Antonović, načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, koji je, uz zahvalu na dodijeljenom priznanju, prigodnim riječima pozdravio skup u ime ovoga Ministarstva.

U drugom dijelu svečanog otvaranja održana je plenarna rasprava o Strategiji pametne specijalizacije, koju je moderirao ministar Mornar, napomenuvši da je riječ o krovnom dokumentu inovacijske politike koji moramo donijeti ako želimo učinkovito povlačiti sredstva iz fondova Europske unije. Ova Strategija ima pet prioritetnih područja – zdravlje i kvaliteta života, energija i održivi okoliš, promet i mobilnost, sigurnost te prehrambene tehnologije i biotehnologije, a kroz njih se provlače horizontalne teme – turizam, kreativna i kulturna industrija te ICT tehnologija. Panelisti u ovoj raspravi bili su Darinko Bago, Boris Batelić, Rozelindra Čož-Rakovac, Mladen Mauher, Ivan Vidaković, Slavko Vidović i Petar Biljanović.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture je, u suradnji s Hrvatskom udrugom MIPRO, na skupu MIPRO 2015 organiziralo dva događanja – Radionicu o Zakonu o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina i Okrugli stol o Strategiji razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2016. do 2020. godine.

Na Radionici o Zakonu o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina, koju je 27. svibnja moderirao Krešo Antonović (MPPI), voditelj Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona, ugledni stručnjaci iz Radne skupine – Marinko Bosiljevac (DGU) i Vladimir Žuti (HAKOM) – raspravljali su o pitanjima može li nova Direktiva 2014/61/EU, kojom se propisuju mjere za smanjenje troškova postavljanja brzih širokopojasnih mreža, uistinu olakšati i potaknuti razvoj širokopojasne infrastrukture i usluga te ostvarenje ciljeva Digitalne agende za Europu, zatim o temeljnim stupovima Direktive i njihovu prenošenju u nacionalno zakonodavstvo, kao i o postojećim preprekama u postavljanju elektroničkih komunikacijskih mreža, koje se namjeravaju riješiti ovim Zakonom. Ujedno je ova radionica imala ulogu javnog savjetovanja na kojem je javno izložena materija iz Nacrta prijedloga iskaza o procjeni učinaka ovoga Zakona.

Prezentacija o Nacrtu prijedloga Zakona (link)
Na Okrugom stolu o Strategiji razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2016. do 2020. godine, koju je 28. svibnja moderirala Ivančica Urh (MPPI), voditeljica Povjerenstva za izradu Strategije, uvodničari su bili ugledni stručnjaci iz područja elektroničkih komunikacija, ujedno i članovi Povjerenstva – Radojka Tomašević (MRRFEU), Zvonimir Stanić (MZOS-CARNet), Velimir Švedek (HAKOM), Igor Barlek i Milan Meden (HUP) i Tomislav Majnarić (Lator). Nakon uvodnog predstavljanja osnovnih sastavnica nove Strategije, koje je izložila gđa Urh, uslijedila je rasprava u kojoj su uvodničari odgovarali, sa stanovištva svojih kompetencija i procjena, na pitanja o tome hoće li nova Strategija odgovoriti na izazove ubrzanog rasta potreba stanovništva za korištenjem usluga za koje su potrebne velike brzine pristupa, kako se ravnopravno priključiti zajedničkom digitalnom tržištu Europske unije, kakva je struktura i dinamika povlačenja sredstava iz fondova EU, predviđenih Operativnim programom Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., te kako se u to mogu uklopiti projekti koje se potiču izraditi i prijaviti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

PRILOG

 
Prezentacija o Nacrtu prijedloga Zakona (.pdf)