Sindikat pilota prekinuo štrajk

Photo Croatia-Airlines-Logo.png
Uprava Croatia Airlinesa i Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) danas su postigli sporazum na temelju kojega je sindikat pilota istodobno obustavio štrajk i pristupio nastavku pregovora oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora. Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) zasad ne pristaje na obustavu industrijske akcije i povratak u pregovore pa se zbog toga očekuju poremećaji u redovnom letenju i tijekom sutrašnjeg dana.

Croatia Airlinesa i HSPP uspjeli su pronaći prihvatljivo rješenje oko materijalnih i nematerijalnih prava pilota, kojim se ne ugrožava predviđeni program restrukturiranja, a nakon što današnji sporazum dobije pravni okvir očekuje se i potpisivanje kolektivnog ugovora. Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova zasad nije pokazao razumijevanje za aktualno stanje u kompaniji te nastavlja s provođenjem industrijske akcije, koja je u proteklih sedam dana Croatia Airlinesu uzrokovala izravnu financijsku štetu veću od 7,5 milijuna kuna.

Zbog normalizacije poslovanja, osiguranja opstojnosti kompanije i sigurne budućnosti, kao i sigurnosti svih zaposlenika kompanije, Uprava Croatia Airlinesa još jednom poziva članove SKOZ-a da obustave industrijsku akciju i pristupe kolektivnim pregovorima u svrhu postizanja dogovora sukladnog programu restrukturiranja kompanije. Croatia Airlines ne može pristati na trenutne zahtjeve SKOZ-a jer tako bi se izravno ugrozio plan restrukturiranja, a istodobno i budućnost kompanije.

S obzirom da će se štrajk SKOZ-a nastaviti i sutra, 21. svibnja 2013., međunarodni i domaći redoviti letovi i dalje će se obavljati prema izmijenjenom redu letenja. Očekuje se djelomični poremećaj prometa jer će većina putnika biti prevezena zrakoplovima Croatia Airlinesa prema redovnom redu letenja, a jedan dio putnika zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima.

Za sutrašnje letove ukupno je predbilježeno gotovo 4700 putnika, a oko 1000 putnika može osjetiti određene poremećaje u planiranom putovanju.
Sve informacije o smanjenom opsegu letenja i točan raspored svih letova objavljeni su na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.

Putnicima i korisnicima usluga Croatia Airlinesa na raspolaganju su besplatni telefon 0800 7777  te telefoni Kontakt centra (+385 1) 6676 555 i 062 500 505, na kojima mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka. Radno vrijeme kontakt centra za vrijeme trajanja štrajka je od 7 do 21 sat.

Svi putnici koji su rezervirali ili kupili kartu za neki od letova u vrijeme štrajka moći će je zamijeniti bez nadoplate. U slučaju da putnik zatraži povrat novca za kupljenu kartu, na raspolaganju su mu sljedeće mogućnosti:
  • potpuni povrat novca za neiskorištene karte, 
  • djelomični povrat za djelomično iskorištene karte,
  • potpuni povrat novca uvećan za 25 posto neto tarife. U tom se slučaju ne isplaćuje novac, već se izdaje vrijednosni dokument koji se može zamijeniti za kartu za neki od letova Croatia Airlinesa (MCO).
Croatia Airlines iskreno žali zbog neugodnosti koje će štrajk prouzročiti te svojim putnicima zahvaljuje na razumijevanju.