Ministar Hajdaš Dončić danas u Beču na 19. Svjetskom kongresu inteligentnih prometnih sustava

Photo nsl minSHDoncic DU 22-10_12.jpg
Ministar Siniša Hajdas Dončić sudjeluje danas u Beču na 19. Svjetskom kongresu o inteligentnim prometnim sustavima, kojega su zajednički organizirale Europska komisija, Ertico ITS Europa, ITS America i ITS Asia Pacific.

Na poziv austrijske ministrice prometa, inovacija i tehnologije Doris Bures, prisustvuje ministarskom okruglom stolu zajedno s predstavnicima Europske komisije, međunarodnih ITS udruženja iz Amerike i Azije te ministrima i predstavnicima ministarstva iz zemalja Europske unije, Rusije, Kine, Japana i mnogih drugih.

U svom je izlaganju ministar naglasio kako je uspostava inteligentnih prometnih sustava u Hrvatskoj istodobno veliki izazov budući ih u hrvatskom zakonodavstvu valja uskladiti s europskim direktivama što zahtjeva kvalitetniju međuministarsku suradnju te suradnju s privatnim sektorom i istraživačkim institutima.

Tijekom okruglog stola predstavili su se uspješni primjeri korištenja  inteligentnih prometnih sustava na područjima komunikacije među vozilima, planiranja putovanja, informiranja putnika o prometu i stanju prometne infrastrukture te elektroničke naplate cestarina i gradskog prijevoza.

Raspravljalo se i o potrebi i izazovima u definiranju jasnije strategije korištenja inteligentnih prometnih sustava.

Tijekom boravka u Beču ministar Hajdaš Dončić se susreo i s austrijskom ministricom prometa Bures, a na temu trenutne revizije TEN-T europske prometne mreže i uključivanja koridora Xa u osnovnu prometnu mrežu imat će bilateralni sastanak idućeg ponedjeljka u Luksemburgu.