Ministar OIeg Butković na otvaranju 2. savjetovanja Hrvatskog društva za ceste - VIA VITA

Photo NSL MIN VIAT 27-11-17.jpg
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković otvorio je danas u Opatiji dvodnevno savjetovanje o prometu  - Prometna politika u 2018. godini.

Savjetovanje se održava u organizaciji Hrvatskog društva za ceste – VIA VITA, a okupit će mnogobrojne predstavnike cestarskih tvrtki, relevantne prometne stručnjake, te članove akademske zajednice.

„Opatijsko savjetovanje prilika je za razmjenu stavova i mišljenja o trenutnom stanju u hrvatskom cestovnom sektoru. S tim u vezi izdvojio bih neke od aktivnosti koje je resorno Ministarstvo poduzelo u proteklom razdoblju, poput donošenja Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske, temeljnog okvira za razvoj prometa od 2017. do 2030. godine. Usvajanjem spomenute Strategije RH je ispunila ex-ante uvjet za povlačenje sredstava iz europskih fondova. Nadalje, reformom cestovnog sektora omogućili smo optimizaciju troškova u održavanju sustava te jasniju kontrolu praćenja i ulaganja. Pritom smo od naplaćene cestarine i ostvarenog prometa dodatno uprihodili 300 milijuna kuna. Izdvojimo i nastavak radova na infrastrukturnim projektima, poput „projekta svih projekata“ Pelješkog mosta, do izgradnje obilaznica i sanacije opasnih mjesta na prometnicama, zahvata koji će se sufinancirati sredstvima EU. Naime, upravo je „Promet“ najučinkovitiji sektor u povlačenju sredstava iz EU fondova. Podsjetimo pritom kako smo samo tijekom 2017. godine potpisali čak 16 ugovora teških osam milijardi kuna, dok smo iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) povukli 450 milijuna eura - čak 93 posto od ponuđenoga. Spomenimo i aktualne infrastrukturne zahvate na riječkom prometnom pravcu, od ulaganja u lučku infrastrukturu, do radova na izgradnji državne ceste D403. Aktivacijom spomenutih projekata sustavno radimo na revitalizaciji hrvatskog građevinskog sektora, i pomažemo rast gospodarstva“, istaknuo je ministar Butković.
Podsjetimo kako će se na dvodnevnom savjetovanju razgovarati o stanju u hrvatskom cestovnom sektoru, operativnim planovima za narednu godinu, kao i o konceptu tj. strategiji prometnog razvoja Republike Hrvatske. Svoja viđenja i prijedloge na temu cestovnog prometa u Hrvatskoj na Konferenciji će iznijeti istaknuti gospodarstvenici i poduzetnici, u duhu konstruktivnog dijaloga između onih koji od prometa žive i onih koji promet promatraju kao znanstvenu disciplinu.

U cilju što snažnijeg povezivanja struke i kreatora prometne politike, na Konferenciji će biti riječi o Strategiji prometnog razvoja Republike Hrvatske 2017. – 2030. godine, Programu građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2017. do 2020. godine te korištenju EU fondova u cestovnom sektoru, s posebnim naglaskom na projekt izgradnje Pelješkog mosta. Razmijenit će se i europska iskustva po pitanju naplate cestarine, te raspraviti aktualna problematika u sektoru graditeljstva.

Istaknimo kako je opatijsko savjetovanje koncipirano kao platforma za otvoreni dijalog, na kojoj će zainteresirana javnost te kreatori prometne i gospodarske politike razmijeniti ideje i mišljenja s ciljem rješavanja aktualnih problema u ovom za Republiku Hrvatsku uistinu važnom sektoru.