HAKOM pustio u rad prvu pokretnu mjernu postaju

Photo HAKOM logo.JPG
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) pustila je u rad prvu pokretnu kontrolno-mjernu postaju. Pokretna postaja je još jedna daljinski upravljana mjerna postaja u Republici Hrvatskoj i služi za nadzor i kontrolu radiofrekvencijskog spektra. Kontrolno-mjerna postaja trenutno je smještena u priobalju Istre te omogućuje vrlo kvalitetna mjerenja radiofrekvencijskih signala na području sjevernog Jadrana.

Uključivanjem ove postaje u kontrolno-mjerni sustav HAKOM-a Republika Hrvatska povećala je mogućnost zaštite radiofrekvencijskog spektra, što je od iznimne važnosti s obzirom na probleme u prijamu radijskih i televizijskih signala u Istri. Radom ove postaje bit će moguće neprekidno pratiti sve promjene u radiofrekvencijskom spektru i lakše identificirati talijanske odašiljače, koji rade na međunarodno neusklađenim frekvencijama te ometaju prijam hrvatskih radijskih i televizijskih programa.

Osim zaštite radijskih frekvencija za radio i televiziju, mjerna postaja ima mogućnost mjerenja frekvencija koje koriste hitne službe te službe spašavanja, a ujedno služi i za zaštitu svih korisnika radiofrekvencijskog spektra od neovlaštene ili nepravilne uporabe radijskih frekvencija, priopćeno je iz HAKOM-a.