Proveden Peer Review u organizaciji Europske mreže tijela odgovornih za istrage koje se odnose na sigurnost civilnog zrakoplovstva

Photo AZI I-Sibla_14.JPG
U utorak, 07. listopada 2014. godine, u Agenciji za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu uspješno je proveden Peer Review u organizaciji Europske mreže tijela odgovornih za istrage koje se odnose na sigurnost civilnog zrakoplovstva – ENCASIA. Od organizacijskih jedinica Agencije Peer Review je proveden u Odjelu za istrage nesreća u zračnom prometu.

Riječ je o prvom takvom postupku organiziranom od strane ENCASIE, sve sukladno odredbama Uredbe (EU) br. 996/2010, te se tako Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu našla u prvoj skupini nacionalnih istražnih tijela država članica Europske unije nad kojima je Peer Review proveden.

Kao predstavnici ENCASIE Peer Review su proveli direktor – glavni istražitelj zrakoplovnih nesreća islandskog istražnog tijela, gospodin Thorkell Agustsson, i istražitelj zrakoplovnih nesreća engleskog istražnog tijela, gospodin Geraint Herbert.

Peer Review je, između ostalog, obuhvatio organizaciju i aktivnosti Odjela za istrage nesreća u zračnom prometu Agencije, trening i opremu istražitelja zrakoplovnih nesreća, proces istraga, te pripremu i objavu završnih izvješća, kao i izdavanje sigurnosnih preporuka.

Predstavnici ENCASIE iznijeli su povoljno mišljenje, kao i zadovoljstvo dobrom pripremom Agencije prilikom Peer Reviewa.

Finalno izvješće vezano uz predmetni Peer Review očekuje se do kraja ove godine.