Europska konferencija civilnog zrakoplovstva obilježava 60. godišnjicu osnutka

Photo ///bg.h1.header.en.gif
Na upravo završenoj 34. Plenarnoj sjednici Europske konferencije civilnog zrakoplovstva (ECAC) svečano je obilježeno 60 godina suradnje u području civilnog zrakoplovstva u Europi od njezinog osnivanja 1955. u Strasbourgu.

Čelnicima zrakoplovnih vlasti država članica ECAC-a pridružili su se visoki predstavnici zrakoplovnih vlasti više država članica ICAO-a te međunarodnih i regionalnih organizacija, kao što su ICAO, EASA, EUROCONTROL i IATA  između ostalih. Uvodne govore održali su predsjednica ECAC-a gospođa Ingrid Cherfils, predsjednik Vijeća ICAO gospodin Olumuyiwa Benard Aliu, glavni tajnik ICAO gospodin Raymond Benjamin, direktor za zrakoplovstvo i međunarodne prometne poslove u Europskoj komisiji gospodin Margus Rahuoja te ministar prometa Malezije gospodin Liow Tiong Lai.

ECAC okuplja najširi forum država u Europi u tematici civilnog zrakoplovstva te trenutačno ima 44 članice. Od svojeg osnutka ECAC promovira kontinuirani razvoj sigurnog, učinkovitog i održivog zrakoplovnog sustava u Europi. Čineći to, ECAC radi na harmonizaciji postupanja i politika između svojih država članica te unaprjeđenju razumijevanja o raznim pitanjima u civilnom zrakoplovstvu u svijetu.

Republiku Hrvatsku na 34. plenarnoj sjednici ECAC-a predstavljali su Dan Simonić, pomoćnik ministra i Dinko Staničić, načelnik Sektora zračnog prometa koji su tom prilikom održali više bilateralnih sastanaka od značaja za pitanja zračnog prometa u Republici Hrvatskoj.

Na plenaranoj sjednici ponovo su izabrani su članovi Koordinacijskog odbora koji upravlja ECAC-om u razdoblju izmedju održavanja sjednica na vrhu. Za predsjednicu ECAC-a na mandat od tri godine reizabrana je Ingrid Cherfils (Švedska), za potpredsjednike Patrick Gandil (Francuska) i Bilal Eksi (Turska), a za članove Dan Simonić (Hrvatska), Pekka Henttu (Finska), Gerold Reichle (Njemačka), Alessio Quaranta (Italija), Peter Müller (Švicarska), Patricia Hayes (Ujedinjeno Kraljevstvo), Silvia Gehrer (Austrija) i Mario Nemeth (Slovačka).