Dan Hrvatske na međunarodnom Sajmu „Transport & Logistic“ u Munchenu

Photo nsl w pm DS-OK MINHEN 7-6_13.jpg
Pomoćnici ministra Dan Simonić i Oliver Kumrić posjetili su jedan od najvećih međunarodnih sajmova prijevoza, špedicije i  telematike  Transport & Logistic koji se od 4. do 7. lipnja održava u   Munchenu, te su prisustvovali događanjima povodom održavanja „Hrvatskog  dana“  na kojem su hrvatske tvrtke predstavile prometno-logistički sustav Republike Hrvatske. Tema Hrvatskog dana bila je „Hrvatska – prometna veza EU sa svijetom“.

Riječ je o vodećem svjetskom sajmu za višeslojno strukturirani cestovni, željeznički, pomorski, vodni i zračni promet, na kojem se predstavljaju tvrtke prometnih djelatnosti, a održava se svake dvije godine.

Interes izlagača za sudjelovanje na spomenutom sajmu stalno je u porastu, pa je tako na prethodnom sajmu održanom 2011. godine zabilježeno 1893 izlagača iz 59 zemalja, dok se ove godine za sudjelovanje prijavilo više od 2000 kompanija iz 63 zemlje svijeta.

Na ovogodišnjem sajmu predstavila se Lučka uprava Rijeka u okviru Udruženja sjevernojadranskih luka NAPA, HŽ Cargo, Đuro Đaković, Zagrebtrans i Transagent, a predstavljanje hrvatskih prometnih poduzeća organizirala je Hrvatska gospodarska komora. Lučka uprava Rijeka nastupila je u okviru Udruženja sjevernojadranskih luka – NAPA (Nord Adriatic Ports Association), kroz čiju prezentaciju su se predstavili i glavni koncesionari Luka Rijeka d.d., Jadranska vrata d.d., Janaf d.d., Sherif Export-Import d.o.o. i Exportdrvo d.d..

Pomoćnici ministra Dan Simonić i Oliver Kumrić obišli su izlagače, te su ostvarili i vrijedne  kontakte buduće poslovne suradnje. Realizirani su kontakti s kompanijama koje se bave logistikom u zračnom cargo prijevozu, a razgovaralo se i o Zračnoj luci Osijek, koja ima dobre razvojne potencijale u tom poslu te Zračnoj luci Rijeka.

Predstavnici hrvatskih tvrtki prezentirali su svoj dosadašnji rad, buduće poslovne planove i ulaganja, te su održali  velik broj sastanaka vezanih uz moguće buduće poslovne suradnje i investicije suradnje.

Zapaženo izlaganje imali su predstavnici tvrtke Đuro Đaković koji su izložili model vagona za rasute terete koji inače proizvode.

Zanimljivo je napomenuti podatak da su prošle godine od ukupnog prozvodnog kapaciteta od 400 vagona za rasute terete proizveli 305 vagona, što je čak 85 posto od kapaciteta namijenjenog za izvoz.Inače, tvrtka Đuro Đaković svoj proizvodni program plasira na tržište zemalja Europske unije.

Svojim zapaženim predstavljanjem hrvatski predstavnici pokazali su da je Hrvatska uistinu prometna veza Europske unije sa svijetom.