Predstavljen novi sustav za upravljanje zračnim prometom – COOPANS

Photo COOPANS-13-2-2104-nsl.jpg
U Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (HKZP) danas je predstavljen novi sustav za upravljanje zračnim prometom, čime je Hrvatska dobila jedan od najmodernijih i najsigurnijih sustava za upravljanje zračnim prometom u Europi.

Na predstavljanju projekta i u obilasku centra Oblasne kontrole zračnog prometa bili su potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Branko Grčić te ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Novi sustav temeljen je na najnovijoj verziji COOPANS softvera i pušten je u operativni rad 13. veljače ove godine u Zagrebu i na terminalima u Dubrovniku, Puli, Splitu i Zadru, te uključuje i najsuvremeniji simulator.

HKZP je u novi sustav uložio 30 milijuna eura, od čega je većina financirana zajmom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Novim sustavom je, kako je istaknuo direktor HKZP-a Dragan Bilać, osigurana usklađenost s EU standardima, ali i konkurentnost HKZP-a na europskom tržištu usluga u zračnoj plovidbi.

Također, sustav donosi kvalitetnije alate za rad kontrolora zračnog prometa i veću sigurnost zračnog prometa, smanjenje kašnjenja zrakoplova i emisije stakleničkih plinova.

Realizacijom ovog projekta usklađeni su sustavi za upravljanje zračnim prometom u pet članica COOPANS udruženja (Cooperation between Air Navigation Service Providers), kazao je Morten Dambaek, predsjednik Uprave Naviaira i predsjedavajući Vijeća direktora COOPANS-a.

Članovi COOPANS-a su pružatelji usluga u zračnoj plovidbi iz Irske (IAA), Švedske (LFV), Danske (Naviair), Austrije (Austro Control) i Hrvatske, čiji su predsjednici uprava također nazočili današnjem događaju, kao i veleposlanici i predstavnici veleposlanstava navedenih zemalja akreditirani u Hrvatskoj, te Europske komisije.