Obilježena 25. obljetnica osnutka Croatia Airlinesa, hrvatske zrakoplovne tvrtke i člana udruge Star Alliance

Photo nsl CA-MPPI 17-9_14.jpg

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ministar rada Mirando Mrsić te brojni visoki predstavnici hrvatskoga političkog života, predsjednik Star Alliancea Mark Schwab, predstavnici međunarodnih zrakoplovnih udruga i organizacija, mnogi poslovni partneri tvrtke iz zemlje i inozemstva, te zaposlenici kompanije na čelu s predsjednikom Uprave, Krešimirom Kučkom.

Čelni čovjek Croatia Airlinesa u svom obraćanju prisutnima podsjetio je da se povijest hrvatske zrakoplovne tvrtke počela se pisati 7. kolovoza 1989. godine kada je u registar Trgovačkog suda u Zagrebu upisan Zagreb Airlines d.d. (Zagal), poduzeće za zračni prijevoz. Zagal je bio prvo dioničko društvo u Republici Hrvatskoj, a u srpnju 1990. promijenio je ime u Croatia Airlines d.d., nacionalna aviokompanija za prijevoz putnika, robe i pošte.

S putničkim prijevozom počelo se 5. svibnja 1991.g., kada je unajmljenim zrakoplovom MD-82 obavljen prvi let u domaćem prometu i to na liniji Zagreb – Split. Godinu poslije, 5. travnja 1992., tvrtka je obavila i prvi međunarodni let (Zagreb – Frankfurt), čime je počelo povezivanje Hrvatske s Europom i svijetom.

"Oni koji poznaju prilike u zrakoplovnoj industriji, vrlo dobro znaju da u njezinu osjetljivom okružju nije jednostavno ostvariti povijest. Ali Croatia Airlinesu to je uspjelo. Naša povijest ima već jasne obrise i čvrsto je utkana u 25 godina zahtjevnog rada i stvaranja, odricanja, uspješnih slijetanja i uzlijetanja, uspona i padova, kojima je godinama izložena cijela industrija." - rekao je Krešimir Kučko, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa i dodao: "Croatia Airlines posjeduje nešto što je moćnije i važnije od tehnoloških potencijala, a to su naši zaposlenici. Samo ljudi, njihova stručnost, odanost kompaniji i odnos prema poslu, čine jednu kompaniju jedinstvenom i drugačijom od ostalih.".

Croatia Airlines u proteklih četvrt stoljeća postala je članica najvažnijih zrakoplovnih udruženja kao što su Međunarodna udruga za zračni promet (IATA), Europska udruga avioprijevoznika (AEA) i Star Alliance, najveći zrakoplovni savez aviokompanija.

Mark Schwab, predsjednik Star Alliancea, čestitao je Croatia Airlinesu na uspješnih 25 godina rada, kao i na desetoj obljetnici članstva u najuglednijoj globalnoj udruzi na svijetu. "Vaša zrakoplovna tvrtka razvijala se slično kao i vaša zemlja. Nove neovisne države često nastoje uspostaviti veze s vanjskim svijetom radi stvaranja trgovinskih i diplomatskih odnosa. Croatia Airlines sasvim je sigurno imao značajnu ulogu u tom zadatku. A ulaskom u Star Alliance kompanija je unaprijedila svoje usluge nudeći veze za letove, uglavnom preko europskih čvorišta Star Alliancea, koji sada pokriva 1316 zračnih luka u 192 zemlje.". - rekao je Mark Schwab.

U 25 godina postojanja Croatia Airlines izrastao je u zrakoplovnu tvrtku srednje veličine, koju putnici prepoznaju po sigurnosti letenja, kvaliteti usluge i profesionalnom osoblju. Kao nacionalni avioprijevoznik tvrtka daje važan doprinos razvoju hrvatskog turizma jer u zrakoplovima Croatia Airlinesa u Hrvatsku dolazi jedna trećina svih avioturista na godišnjoj razini, a u 2013. godini kompanija je bila peti najveći izvoznik u Republici Hrvatskoj.

Čestitajući Croatia Airlinesu srebrni jubilej, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je: "Prije 25 godina nekolicina upornih ljudi upustila se u prilično neizvjestan poslovni poduhvat stvaranja hrvatske nacionalne zrakoplovne tvrtke i privukla kapital malih dioničara kojim su počeli graditi temelje ove kompanije. Danas smo ponosi na kompaniju i njezine zaposlenike koji su omogućili povezivanje Republike Hrvatske sa svijetom i na taj način prepoznatljivo i aktivno sudjelovali u stvaranju i jačanju međunarodnog ugleda Republike Hrvatske. Ova kompanija predstavlja puno više od zračnog prijevoznika – ona svojim poslovanjem doprinosi povezanosti unutar Hrvatske, razvoju turističkog sektora i jačanju ukupnog gospodarskog i društvenog potencijala. Uz sve to, osigurava iznimnu sigurnosnu razinu operacija.

Zračni promet u Europi trenutno se nalazi pred ozbiljnim problemima - regulatornim, političkim, sigurnosnim, ekološkim, a najviše ekonomskim. S kolegama ministrima iz ostalih država članica u okviru Vijeća ministara gotovo najviše raspravljamo o temama zračnog prometa. Svi smo svjedoci da uslijed tih izazova zrakoplovne kompanije gotovo svakodnevno nestaju i nastaju.

Usprkos takvom nepovoljnom okruženju, Croatia Airlines nastoji kroz Program restrukturiranja koji se temeljito provodi minimizirati te izazove, mijenjati se i pozicionirati se kako bi i u budućem razdoblju mogla uspješno ostvarivati svoju misiju.

U tome je još dug put. Upravo iz tih razloga, Vlada Republike Hrvatske želi pronaći strateškog partnera koji će pomoći u ostvarenju strateških ciljeva održavanja i razvoja tvrtke. Naši ciljevi su: širenje prometne mreže i povećanje tržišnog udjela, potpora razvoju Međunarodne zračne luke Zagreb prema snažnom reginalnom čvorištu, obnova flote adekvatnoj planovima širenja, daljnji razvoj usluga tehničkog održavanja na tržištu te dokapitalizacija u svrhu potpore provedbi programa restrukturiranja.

Želim zahvaliti svima koji su u ovih 25 godina doprinijeli i usadili dio sebe u ovu kompaniju - svakom malom dioničaru, svim zaposlenicima i sindikatima jer kao čest putnik zrakoplovom uvjereno tvrdim da Croatia Airlines ima najbolje pilote i kabinsko osoblje, upravama društva, mojim suradnicima u MPPI koji predano vode i rade u zračnom sektoru  i naravno putnicima – njih 29,5 milijuna dosad je letjelo našim zrakoplovnim prijevoznikom.". – naglasio je ministar Hajdaš Dončić.

Upravo zbog uspješnog provođenja mjera strateškoga, financijskoga i operativnog restrukturiranja,  Croatia Airlines ostvario je pozitivni financijski rezultat u 2013. godini u iznosu od 721.000 kuna. To je prva ostvarena dobit nakon 2007. godine i pozitivni pomak od 65,5 milijuna kuna u odnosu na 2012. godinu. Pozitivan trend zadržan je i u dosadašnjem dijelu ove godine, a ostvareni poslovni rezultati ukazuju na to da će Croatia Airlines i 2014. godinu završiti s pozitivnim neto rezultatom.

Od prvoga komercijalnog leta do danas, zrakoplovi Croatia Airlinesa obavili su 470.000 letova i prevezli više od 29,000.000 putnika. Od toga je više od 20,000.000 putnika prevezeno na međunarodnim letovima, a oko 9,000.000 na letovima unutar Hrvatske.

Ove sezone zrakoplovi Croatia Airlinesa izravno povezuju Republike Hrvatsku s 32 europska odredišta u 18 država, a u domaćem prometu glavni grad Zagreb sa šest zračnih luka (Split, Dubrovnik, Zadar, Pula, Osijek i Bol na Braču).

Flota Croatia Airlinesa sastoji se od dvanaest zrakoplova: četiri Airbusa A319, dva Airbusa 320 i šest turboprop zrakoplova Dash 8-Q40.