Održana 8. Baška GNSS konferencija

Photo GNSS_NSL.jpg
Po četvrti puta u organizaciji Pomorskog fakulteta iz Rijeke od 7. do 9. svibnja u Baški na otoku Krku u kongresnom centru hotela Corinthia održana je već tradicionalna 8. Baška GNSS konferencija (8th Annual Baška GNSS Conference). Suorganizatori konferencije ove godine bili su Fakultet prometnih znanosti iz Zagreba i Kraljevski institut za navigaciju iz Londona (Royal Institute of Navigation)  dok su tehnički suorganizatori konferencije bili Beihang University, Peking, Kina, Satellite Navigation University Network i Zagrebačka banka.

Gradić Baška i ovu je godinu prepoznat od strane svjetskih stručnjaka iz područja satelitske navigacije kao idealno mjesto za razmjenu znanja i ideja, a tome je pridonijela i činjenica da je to područje pod utjecajem vrlo malog elektromagnetskog onečišćenja što je postalo raritet u suvremenom svijetu tehnologije.

Ovaj svjetski jedinstven događaj izuzetno je važan u području primjene tehnologija globalnih navigacijskih satelitskih sustava (GNSS-a, Global navigation satellite system). Konferencija se bavi ograničenjima i rizicima korištenja satelitskih navigacijskih sustava u različitim područjima primjena, a okuplja najpoznatije svjetske stručnjake u području satelitske navigacije, od predstavnika operatora postojećih satelitskih navigacijskih sustava (GPS, GLONASS, EGNOS) i relevantnih međunarodnih organizacija (Odbor za satelitsku navigaciju Organizacije ujedinjenih naroda), preko akademske zajednice i industrije, do predstavnika krajnjih korisnika i nacionalnih regulatornih tijela.

U uvodnim govorima konferencije sve prisutne pozdravili su zamjenik načelnika općine Baška Hajrudin Mulaosmanović i predsjednik Kraljevskog instituta za navigaciju iz Londona Roger A. McKinley. Konferenciju je u ime organizatora otvorio dekan Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Serđo Kos.

U ime Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te u ime resornog ministra, Siniše Hajdaša Dončića, 8. Bašku GNSS konferenciju pozdravio je uvodnim govorom Krešo Antonović, ugledni ICT stručnjak i načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte. On je tom prigodom posebno pohvalio prošlogodišnju GNSS konferenciju i petodnevnu radionicu Ujedinjenih naroda o globalnim satelitskim navigacijskim sustavima čiji su izuzetni rezultati objedinjeni u izvješću objavljenom od strane nadležnog odbora Opće skupštine UN-a. Tom prigodom Antonović je istaknuo: „Važno je da se s vremena na vrijeme skupimo i razmijenimo kretanja iz svih područja našeg djelovanja, a posebno onih koji predstavljaju značajan dio našeg svakodnevnog života, kako bismo dobili informaciju u kojem smjeru će ta kretanja krenuti i utjecati na naše poslovanje, naše društvo i njegove težnje, kako bismo konačno poduzeli potrebne korake prema budućnosti.“

Konferencija je prepoznata kao okupljalište domaćih stručnjaka i stručnjaka iz regije, koji u susretu i diskusijama s renomiranim svjetskim stručnjacima kako u formalnom, tako i u neformalnom dijelu konferencije, obavljaju iznimno vrijedan prijenos znanja i povećanje kompetencija u području satelitske navigacije, njenih primjena i svemirskih tehnologija uopće. Na Konferenciji su ove godine uz domaće iskustva razmijenili i istaknuti međunarodni stručnjaci iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine, Španjolske, Kanade, Njemačke, Indije, Austrije, Švedske, Češke, Slovenije i Srbije.

Iako Konferencija pokriva sve aspekte satelitske navigacije, ove godine posebno su se razmatrala sljedeća tematska područja: Metode i obrada signala za satelitsku navigaciju; Razvoj otpornosti protiv poremećaja u izvedbi i radu GNSS-a; Inteligentni transportni sustavi (ITS) te GNSS na moru.

Satelitska navigacija postala je temeljna tehnologija sve većeg broja tehnoloških i društveno-gospodarskih sustava, a to je vidljivo u njenoj širokoj primjeni u komunikacijskim sustavima, sustavima upravljanja cestovnim, zračnim i pomorskim prometom, u osobnim vozilima, ribarstvu, financijskim transakcijama, poljoprivredi, zaštiti okoliša, kartiranju i projektiranju, te brojnim drugim djelatnostima.