Pušten u promet čvor Novigrad na autocesti Rijeka – Zagreb

Photo vijest-2806/CV-NO-006.jpg
Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić danas je rezanjem trake svečano pustio u promet  čvor Novigrad na autocesti Rijeka-Zagreb i pristupnu cestu od čvora Novigrad do Netretića.

Projekt izgradnje čvora Novigrad i pristupne ceste od čvora Novigrad do Netretića uređuje prostor prometnih površina čvora Novigrad u km 56+280 autoceste Rijeka-Zagreb s pristupnom cestom čvor Novigrad –Netretić u duljini 5,34 km.

Čvorište Novigrad nalazi se na kraju dionice Karlovac-Novigrad, a postavljeno je tako da je glavna os ona za koju se očekuje najveće prometno opterećenje, a to je iz smjera Karlovca preko državne ceste D-6 prema graničnom prijelazu sa Slovenijom u Jurovskom Brodu, odnosno prema Dugoj Resi, senjskom i plitvičkom pravcu.

Dionica autoceste A1 Karlovac – Novigrad - Bosiljevo i autoceste A6 Bosiljevo –Rijeka (na koje se veže dio D-6), dijelovi su međunarodnog cestovnog  pravca Mađarska – Zagreb – Karlovac – Rijeka - Pula, a koji predstavlja i okosnicu cestovne prometne infrastrukture. Autocesta se svrstava u Eurospke cestovne pravce  pod nazivima E-65 i E-71 -koridor br.V (pravac Budimpešta – Varaždin – Zagreb –Karlovac - Rijeka), te E-59 (Austrija - Maribor- Zagreb – Karlovac - Split).

Pravac Novo Mesto  (AC Ljubljana-Bregana) – Metlika - Jurovski Brod - čvor Novigrad (autocesta Zagreb-Rijeka/Split) predstavlja najkraću vezu srednje Europe s cjelokupnim jadranskim prostorom južno od Rijeke.

Antešić je istaknuo kako mu je izuzetno zadovoljstvo pustiti u život prometno čvorište čija investicijska vrijednost iznosi 90 milijuna kuna, jer će spomenuta prometna spojnica znatno pozitivno utjecati na kvalitetu svakodnevnog života građana Hrvatske, kao i brojnih građana susjedne Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednica slovenskog parlamenta Renata Brunskole pozdravila je prisutne, te je istaknula kako čvor Novigrad  ima  iznimno značenje za državljane Slovenije.

Prisutnima se obratio i Željko Denona,predsjednik Uprave Autoceste Rijeka – Zagreb koji se zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji, te je istaknuo važnost spomenute prometnice i čvorišta.

U drugoj fazi kada bude dovršena izgradnja pristupne ceste čvor Novigrad-Lišnice sa spojem na D-3 (Duga Resa) izravno će se na autocestu priključiti i područje Duge Rese, odnosno promet iz bihaćke regije u Bosni i Hercegovini, te će ukupan promet iz navedenog smjera zaobilaziti grad Karlovac, istaknuo je zamjenik ministra Zdenko Antešić.